Rumuni biraju komšije

Izvor: Politika, 23.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni biraju komšije

Žitelji Ovče ističu da neće odustati od namere da spreče naseljavanje novih porodica, posebno Roma iz „Karton sitija”

Nekoliko stotina stanovnika Ovče juče popodneblokiralo je na pola sata drum na ulazu u to naselje protestujući zbog najave da će se u „treći Beograd” doseliti 450 socijalno ugroženih porodica, među kojima je trećina Roma. Oni su najavili da će sledeće nedelje, praćeni brojnim istomišljenicima, ponovo izaći na ulicu i zaustaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saobraćaj na Zrenjaninskom putu. Demonstranti rumunske nacionalnosti upozoravaju da će se obratiti međunarodnim institucijama kako ne bi bio narušen sadašnji etnički sastav stanovništva Ovče.

– Nas oko 1 300 Rumuna odlično se slažemo sa tri hiljade komšija srpskog porekla, ali nećemo moći da izdržimo dolazak toliko ljudi sa sasvim drugačijim običajima, verovanjima i navikama – pribojava se Jon Bogdan, član inicijativnog odbora protesta.

Romi koji već godinama žive u Ovči, tvrdi Bogdan, takođe ne žele u komšiluku još više svojih sunarodnika. Oni su se stopili sa rumunskim i srpskim stanovništvom, kaže Bogdan i objašnjava da žitelji Ovče ne mogu opet da se muče učeći došljake, posebno tako mnogo njih, kako da se prilagode mirnom životu „tipičnog vojvođanskog sela”. Utoliko pre, ističe Bogdan,što to naselje nema uslove da primi nove stanovnike.

– Moj deda je imao štalu bolju od naše osnovne škole, u pet učionica se zbija tri stotine učenika. U Domu zdravlja se već sada satima čeka na pregled. Komunalna infrastruktura jedva da postoji – kaže Bogdan.

Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za socijalnu i dečju zaštitu, rekla je da je projekat izgradnje stambenog objekta urađen tako da pokriva sve infrastrukturne potrebe. Ona kaže da će novim naseljenicima biti ponuđen posao i obezbeđeni uslovi za život.

– Plan izgradnje predviđa novu kanalizaciju, uvođenje vode, struje, izgradnju puteva... U okviru kompleksa nalaziće se predškolska obrazovna ustanova, isturena odeljenjapalilulskog Doma zdravlja i Centra za socijalni rad. Izgradićemo vešernicu i reciklažni centar u kojima ćemo zaposliti nekadašnje stanovnike „karton sitija”. Nijedna porodica neće biti useljena u ovo naselje pre nego završimo izgradnju i opremanje stanova i svih navedenih objekata – tvrdi Jovčićeva.

Jon Bogdanse poziva na član 78. Ustava, gde se navodi da je „zabranjeno preduzimanje mera koje bi prouzrokovale veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju”.

Jovčićeva ističe da već više od godine obrazuju romsko stanovništvo.

– Samo im treba pružiti osnovne uslove za život i oni će ih i te kako iskoristiti. Gledala sam kako se posle časova koje im držimo vraćaju kućama, peru ruke i sedaju za sto da uče. Imaju ogromnu želju da se obrazuju i žive kao ostatak sveta i bila bi sramota da im se to pravo uskrati – kaže Jovčićeva i komentariše da joj je žao što se do sada nije temeljno radilo sa njima.

LJ. Perović - V. Vukasović

[objavljeno: 23/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Blokada puta zbog Roma

Izvor: Press, 23.Avg.2008

Nekoliko stotina građana blokiralo je juče oko 14 sati raskrsnicu na Zrenjaninskom putu prema naselju Ovča. Stanovnici ovog prigradskog naselja organizovali su protest upozorenja jer se protive doseljavanju Roma koji žive ispod mosta Gazela. .Nadležni u gradu započeli su radove u Ovči na lokaciji...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.