Romski Đurđevdanski susreti

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 07.Maj.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romski Đurđevdanski susreti

BEOGRAD - Đurđevdan je za Rome jedan od najznačajnijih i najradosnijih praznika, koji označava početak novog godišnjeg doba - leta, rečeno je na Međunarodnom okruglom stolu "Romi i vere", koji je održan u Muzeju romske kulture.

- Đurđevdan se čeka s velikom radošću među Romima, jer ga oni doživljavaju kao svoj praznik - kazao je etnolog iz Skoplja Trajko Petrovski, napomenuvši da su Romi u Indiji slavili praznik koji je, po načinu praznovanja, veoma sličan Đurđevdanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i da su ga zato preuzeli kada su došli na ove prostore.

Petrovski je kazao da sveti Đorđe za Rome "predstavlja boga", ali da je proslava Đurđevdana vezana za mnoge magijske rituale, kao što je ritualno kupanje svih ukućana, stavljanje trave u kosu i kićenje venčićima od grančica i cveća. Petrovski je za primer naveo romsko praznovanje Đurđevdana u Skoplju, naglasivši da u tom kraju slave četiri dana.

- Na Đurđevdan prva ustaje domaćica i oblači decu u novo odelo. Porodica ide do crkve, gde provode pre podne u pesmi, igri i veselju. Granama i cvećem kite crkvu, a ti venci se ostavljaju nekoliko dana, dok se ne osuše - kazao je Petrovski, napomenuvši da je na taj dan obavezno ritualno kupanje, kao i klanje jagnjeta, koje Romi smatraju svetom životinjom.

Međunarodni okrugli sto "Romi i vere" održava se u okviru manifestacije "Romski Đurđevdanski susreti", koja je organizovana uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva vera.

U okviru manifestacije večeras će biti otvorena i izložba "Đurđevdanska svitanja" Vukosava Ilića Vuka iz Crnča, koja je postavljena u Muzeju romske kulture, kao i izložba umetničkih fotografija pod nazivom "Đurđevdanski romski rituali na jugu Srbije" autora Milene Đorđević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.