Rektor: Ne mogu da dajem otkaze

Izvor: Blic, 02.Feb.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rektor: Ne mogu da dajem otkaze

“Da imam ingerencije, svi profesori kod kojih je prolaznost samo nekoliko procenata dobili bi otkaz ili suspenziju“ rekao je juče rektor Branko Kovačević na sednici Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj je je razmatran i apel Studentskog parlamenta da se reši situacija sa malom prolaznošću na ispitima profesorke Mile Pavlović na Geografskom fakultetu. Predlog Senata je da ovaj fakultet održi sednicu sa predstavnicima studenata, pa da se, ako ne dođu ni do kakvog dogovora, obrate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Senatu kako bi ozbiljnije razmotrili situaciju i rešili šta dalje.

- Neuspeh studenata očigledno je posledica nerealnih zahteva u pogledu materije i načina nenog savladavanja, kao i previsokog kriterijuma prilikom ocenjivanja. Smatramo da je neophodno da Senat razmotri ovo pitanje i donese mere kojima bi se rešila kako ova, tako i svaka slična situacija - stoji u dopisu koji je Studentski parlament dostavio Senatu.

Na sugestiju prorektora za nastavu Nede Bokan i ombudsmana Branka Rakića, problem studenata Geografskog fakulteta je ublažen uvođenjem pismenog ispita, gde postoji trag o postavljenim pitanjima i odgovorima. Procenat onih koji su položili ispit povećan je, ali je i dalje jako nizak. Pošto niko ne uspeva da pronađe rešenje, parlament je sastavio niz mera kako bi se otklonili ovaj i slični problemi.

- Neophodno je redovno praćenje i procena savladivosti studentskih programa, ali i propisivanje da se od studenata ne može tražiti puko memorisanje. Kod polaganja ispita pred komisijom, ispitivač protiv koga je podneta žalba ne treba da bude deo nje i svaki predmet bi trebalo da predaju bar dva profesora - priča Nikola Đurić, predsednik Studentskog parlamenta.

Rektor Kovačević podsetio je da je Senat savetodavno telo, a da je problem sa ispitima koji predstavljaju "uska grla" problem koji treba da reše sami fakulteti predvođeni dekanima.

- Na bilo kom svetskom Univerzitetu svako ko ima ovako malu prolaznost odmah bi dobio otkaz. Kada bih ja imao takve ingerencije, svi profesori sa prolaznošću od nekoliko procenata dobili bi ili otkaz ili suspenziju. Nastavnička veća svakog semestra imaju moć da usvoje nove profesore za pojedine predmete, neka je iskoriste - objašnjava on.

Dekan Geografskog fakulteta Miroljub Milinčić istakao je da fakultet sam teško može da reši ovakav problem i da bi pomoglo ako postoji mogućnost da se donese neko sistemsko rešenje koje bi se odnosilo na sve visokoobrazovne ustanove sa sličnim problemima.

- Mali fakultet, veliki problem. Profesorka Bokan i ja već godinu i po pokušavamo da rešimo ovaj problem i stvari se polako menjaju na bolje. Ne baš onom brzinom kojom bismo hteli, ali uspeli smo da povećamo prolaznost 27 puta - objašnjava dekan, aludirajući na to da je umesto jednog u prošlom roku ispit položilo 27 studenata.

Iako svaki fakultet ima nekog profesora kod koga je prolaznost zabrinjavajuća, dekani većine fakulteta bili su saglasni da je ovako drastičan primer skoro pa usamljen na Univerzitetu i da su oni manje-više rešili problem sa svojim profesorima koji su nerealnim zahtevima i kriterijumima kočili studente na putu ka diplomi.

- Na ETF-u se u ovakvim slučajevima ili uvode dva nastavnika, pa studenti imaju mogućnost izbora ili suspendujemo problematične profesore. Ako postoji volja, problem može da se reši - dodao je Kovačević.

Žaleći se da studenti samo traže proširenje prava, a ne ispunjavaju sve obaveze u novom sistemu školstva, dekani su predložili da se pred studente stavi zahtev da moraju da prisustvuju na najmanje 70 odsto nastave kao uslov za izlazak na ispit.

Problemi sa malom prolaznošću ne mogu se rešiti u jednom potezu, a zvanične statistike prolaznosti na pojedinim ispitima nije lako dobiti, saznajemo u Rektoratu.

Mesta za upis 13.000 brucoša

Senat BU načelno je usvojio radni plan o upisu studenata u akademskoj 2012/13. godini, preme kome će mesta biti za oko 13.000 brucoša, među kojima 4.503 samofinansirajuća.

Da bi analize imale smisla, moraju biti sveobuhvatne. To nije prost odnos onikoji su prijavili ispite i onih koji su ih položili, jer između te dve kategorije postoje i oni koji su sami vratili pitanja ili se nisu ni pojavili na ispitu. Onda treba uporediti te analize u svakom roku i dobiti ih od fakulteta - objašnjavaju u Rektoratu.

Određivanje kvota po fakultetima još nije završeno, a završnu reč daće Komisija za akreditovanje. Pravni fakultet planira da upiše 1.500 brucoša (900 samofinansirajućih), dok će na Filozofskom fakultetu studije plaćati 70 od 710 novih studenata. Na Ekonomskom fakultetu planiran je upis 1.350 studenata (570 na budžetu), a na FON-u 670 (380 na budžetu). Filološki fakultet još nije utvrdio kvote, a na Stomatološkom fakultetu planiraju upis 90 studenata na osnovne strukovne studije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.