Reklamni pano na krilima vetra

Izvor: Politika, 08.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reklamni pano na krilima vetra

Bilbord u Ulici Dimitrija Tucovića srušio se pod naletima košave, povređenih nije bilo

„Da se sručio na kola u punoj brzini, nastao bi užas”, zgražavao se Petar Kojović pred svojom šupom urušenom pod palim bilbordom u Ulici Dimitrija Tucovića, okružen odvaljenim kamenim blokovima i panoom tek sklonjenim sa kolovoza. S obzirom na gustinu prometa i brzinu kojom se automobili kreću u toj ulici, moglo je da dođe do gadnog karambola, ali vozače i prolaznike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ovog puta zaštitila sreća, kad već nisu oni koji je, tvrdi Kojović, trebalo da obezbede klimavi bilbord još pre godinu dana.

Prošle zime Kojović se, kako navodi, žalio firmi „Akzent media” da se njihov reklamni pano krivi pod svakim jačim naletom vetra. Nije bio iznenađen jer je još kada su ga majstori postavljali bio zatečen što je bilbord, umesto da bude učvršćen na samostalnim nosačima, prikucan za trošni kameni zid oronule šupe tik do ulice.

– Bila je to radionica mog oca koju sam ispraznio od alata i pretvorio u ostavu za drva. Mašinski sam tehničar i bilo mi je neverovatno da su bilbord samo prislonili uz stari, dotrajali zid i prišrafili ga. Ovo će da gekne i napravi čudo, vikao sam, ali oni su mi tvrdili da nema razloga za brigu – rekao je Kojović.

Nisu uspeli da ga umire za drugi pano koji su postavili nekoliko metara dalje na vratima njegove nekadašnje garaže. Kojović je tražio da bilbord, i to isključivo manji, može da bude samo na čvršćoj podlozi, to jest na zidu, ili da moraju da ga nose sa njegovog vlasništva. Odvratili su mu da je transport isuviše skup i da će on morati da ih obešteti za te troškove. Naposletku su ipak popustili.

– Dolazili su mi i ljudi iz opštine koji su sumnjali da pano ne bi smeo da bude ovde. Tražili su da im pokažem ugovor, ali nisam mogao zato što ga je „Akzent media” uzela posle potpisivanja, obećavši da će ga poslati poštom, što nikada nisu uradili. Na taj ugovor su se, međutim, pozivali kada smo mi hteli da otkažemo dogovor plašeći se da će se bilbord otkačiti i izazvati nesreću. Svaki naš prigovor odbijali su tvrdeći da ne možemo da povučemo potpis – kaže Kojović.

Istini za volju, majstori su konstrukciju dodatno učvrstili, ali se ona već nekoliko dana kasnije odvojila od zida. Bilbord je nekako pregrmeo lanjske košave i oluje i ostao na svom mestu do juče.

– Ujutru sam video da je opet počeo da se klati. Zvali smo firmu, ali je telefon bio nedostupan. Uveče smo čuli tresak ali nismo shvatili od čega dok komšija nije zakucao na vrata i rekao nam da se pano strovalio na ulicu – priča Kojović.

Nijedan automobil ni pešak se nisu našli pod bilbordom u trenutku pada, ali urušio se zid na kojem je pano bio zakucan i saobraćaj je na kratko bio zaustavljen u zakrčenoj traci. Bilbord je brzo pomeren sa kolovoza i šut je zgomilan i odvezen. Kojović je ostao sa razvaljenom šupom i nedoumicom gde će da skloni ogrev za ovu zimu.

– Trošna je bila, ali ipak je to bila kućica dok sada imam samo hrpu kamenja. Ne znam šta da radim sa njom, da li će neko da mi plati za ovo, da li će mene da pozivaju na odgovornost – neodlučan je Kojović.

Pitanje je i šta će sa kućom u kojoj živi, budući da je čitav kraj predviđen za rušenje. Od posla sa „Akzent media” se nije obogatio, pošto mu je svakog meseca isplaćivano po 40 evra. Trebalo je da to traje pet godina. Sinoćna nezgoda, ipak, najzad će raskinuti ugovor koji Kojović, kako tvrdi, pokušava da sruši otkako je potpisan.

V. Vukasović

[objavljeno: 08/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.