Red tek dogodine

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Red tek dogodine

Realizacija plana za regulaciju postavljanja plovnih objekata na rekama neće početi pre septembra zbog loše urađene geodetske podloge, kaže Đorđe Bobić, gradski arhitekta

Plan postavljanja plovnih objekata na delu obale i vodenog prostora na teritoriji Beograda koji su usvojili odbornici Skupštine grada još početkom prošle godine, po svoj prilici, neće biti realizovan pre proleća iduće godine. Prema rečima Đorđa Bobića, gradskog arhitekte i predsednika komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zadužene za sprovođenje plana, realizacija je odložena zbog toga što deo plana vezan za geodetsku podlogu, odnosno za određivanje pozicija plovnih objekata na reci nije urađen kako valja.

– Praktično, problem je što nisu precizirane tačke u odnosu na koje bi se valjano pozicionirali plovni objekti, što može da dovede do problema kada lokacije budu dodeljene vlasnicima. Zbog toga konkurs za dodelu lokacija neće biti raspisan sve dok ne bude izrađen detaljni geodetski snimak, a to se najverovatnije neće desiti pre septembra – objašnjava Bobić.

Pravo učešća na konkursu imaće vlasnici već postojećih plovila i oni koji tek planiraju postavljanje komercijalnog plovnog objekta, a moraće da poseduju plovidbenu dozvolu i ostalu potrebnu dokumentaciju, koja podrazumeva i registraciju objekta za obavljanje odgovarajuće delatnosti.

– Prema podacima kojima raspolažem, trenutno zanemarljiv broj komercijalnih objekata poseduje plovnu dozvolu, a većina je na mestima na kojima ne bi smela da bude. U tom smislu izaći ćemo u susret vlasnicima produžavajući rok za prikupljanje dokumentacije. Po završetku konkursa stručna komisija će pregledati pristigle prijave na osnovu čega će biti sastavljena konačna rang-lista onih plovnih objekata koji će se naći na vodi. Plovni objekti koji su izvan upotrebe, ili ne ispunjavaju propisane uslove biće uklonjeni na mesta koja su predviđena planom – rekao je Bobić i naglasio da cilj ovog projekta nije da se po svaku cenu uklone splavovi, po kojima je inače naš grad nadaleko poznat, već da se napravi red u ovoj oblasti i poveća bezbednost na vodi.

Planom je obuhvaćeno uređenje svih 255 kilometara obale Save i Dunava od kojih je za postavljanje plovnih objekata predviđeno 75 kilometara. U izradi plana, osim grada, učestvovale su i Vojska, policija, Republička uprava za vode, kao i protivpožarna služba.

J. V.

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.