Rđa na „Pančevcu”

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rđa na „Pančevcu”

Direkcija za građevinsko zemljište dobila zeleno svetlo za potpisivanje ugovora sa „Alpinom” što bi konačno trebalo da dovede do otpočinjanja radova na Pančevačkom mostu

Više puta najavljivana i odlagana obnova Pančevačkog mosta mogla bi da počne do kraja meseca. Očekuje se da u narednih nekoliko dana bude potpisan ugovor između konzorcijuma „Alpina”, pobednika konkursa za izvođača radova raspisanog još 7. marta, i Direkcije za građevinsko zemljište. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << To je preduslov za otpočinjanje obimnih radova koji bi trebalo da traju dve godine.

Rokovi za početak posla više puta su probijani uglavnom zbog problema oko nadležnosti nad mostom, a poslednji „kočničar” bila je žalba koju je preduzeće „Goša Montaža”, drugoplasirani na konkursu, podnelo Komisiji za zaštitu prava ponuđača.

– Sada je i ta prepreka otklonjena, jer je Komisija odbila „Gošinu” žalbu. To znači da smo dobili zeleno svetlo da potpišemo ugovor sa „Alpinom” i da konačno započnemo popravku mosta – kaže Nenad Bajić, šef informativne službe Direkcija za građevinsko zemljište, i naglašava da bi radovi, najverovatnije, trebalo da počnu pre avgusta.

Predviđeno je da most bude obnavljan u dve faze. Najpre će se raditi „metalni sanduci” i nosači mosta, a njihova popravka obavljaće se u toku cele godine. Tek posle toga počeće preuređenje same saobraćajnice, odnosno kolovoza na mostu. Iz Skupštine grada uveravaju da za vreme popravke Pančevački most neće biti zatvoren za saobraćaj, kao i da neće biti većih gužvi na ulicama. Tvrde da bi paralelno sa obnovom mosta trebalo da se sređuju i prilazi sa obe strane.

Stručnjaci Saobraćajnog instituta CIP više puta su upozoravali da radovi moraju da počnu što pre kako projektna dokumentacija ne bi zastarela. Oni napominju da je most još bezbedan za saobraćaj, ali da je rđa na pojedinim delovima već uzela maha.

– Popravka „metalnih sanduka” trebalo je odavno da počne, jer su u kritičnom stanju. Sva sreća da je prethodna zima bila blaga i da na mostu nije posipana so koja bi izazvala dodatna oštećenja. Samo zahvaljujući tome, projektna dokumentacija koju je uradio CIP još je upotrebljiva – ističu u Saobraćajnom institutu.

Opravka jedinog beogradskog prelaza preko Dunava biće finansirana iz gradske i republičke kase. Direkcija za građevinsko zemljište učestvovaće u obnovi sa 600.000.000 dinara, a iz gradskog budžeta biće obezbeđeno 1,2 milijarde dinara. Najviše novca biće izdvojeno iz Nacionalnog investicionog plana – 1,6 milijardi, a opština Pančevo će obezbediti još 200.000.000 dinara.

N. Miković

[objavljeno: 08.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.