„Rat” oko bašta na Obilićevom vencu

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Rat” oko bašta na Obilićevom vencu

Ugostitelji juče ponovo sa stolovima zauzeli prostor ispred kafića. – Kafedžije optužuju opštinare za neažurnost. – Iz Starog grada najavljuju će u ponedeljak nastaviti uklanjanje

U baštama ugostiteljskih objekata na Obilićevom vencu, koje je komunalna služba opštine Stari grad prekjuče uklonila, gosti su juče ponovo pili kafu. Sklonjene su jer su postavljene bespravno, a ugostitelji su ih vratili, kako kažu, revoltirani zbog toga što su zahteve za zauzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javne površine postavljanjem letnjih bašti podneli još u toku februara, ali procedura nije okončana do danas.

– Rano smo predali zahteve, kako bi dozvole dobili do 1. maja, za kada je bilo najavljeno završavanje radova na Obilićevom vencu. Hteli smo svi do tog datuma da imamo regularne dozvole. Osnovali smo udruženje „Ugostitelji Obilićevog venca” da se ne bi, kao što je bio slučaj prethodnih godina, dešavalo da jedan dobije dozvolu, drugog sruše za primer, treći trči u opštinu da moli, kuka, nekog možda „zakiti” – kaže Dejan Dragutinović, predsednik „Ugostitelja Obilićevog venca”.

– Ako bašte otvorimo u julu kada je grad prazan nema svrhe da radimo. Od opštine nismo dobili adekvatnu informaciju na osnovu koje bi tačno, bez potrebe za naknadne dopune, podneli zahteve za postavljanje bašti. Tek posle 15. maja kada je rešenje Gradskog sekretarijata za saobraćaj stiglo, mogli smo da dopunimo projekte bašti. A opština je rešenje o njihovom uklanjanju donela već 19. maja – rekao je Dragutinović.

Udruženje je podnelo žalbu na ovo rešenje.

– Tražili smo da se zbog kašnjenja uslova koji su nam potrebni za pripremanje dokumentacije odloži uklanjanje bašti, kao i zbog toga što su dozvole još u proceduri. Ranije se na žalbu za odlaganje izvršenja pozitivno izjašnjavalo uvek kada je postojala dokumentacija koja daje argument da će zahtev biti upotpunjen. Meni će dozvola biti data u roku od petnaest, dvadeset dana. Ruše ono što će i sami dozvoliti – dodao je Dragutinović.

Komunalna služba Starog grada prekjuče je, međutim, uklonila bašte kafića „Zuzus”, „Džez kafe”, „Malinski”, „Ajron” i „Simbol”. Dejan Kovačević, načelnik opštinske uprave, rekao je da ugostitelji zahteve za bašte ipak nisu predali na vreme, kao i da su ih postavili bespravno.

– Protiv njih i dalje podnosimo prijave sudiji za prekršaje. Pomoglo bi nam kada bi sud pravovremeno i naplaćivao kazne. U ponedeljak ćemo nastaviti da uklanjamo bespravno postavljene bašte, kako ove koje su juče ponovo nikle, tako i još sedam – kaže Kovačević.

Na pitanje o kašnjenju uslova koje treba da odredi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Kovačević je odgovorio da rad drugih organa ne može da komentariše.

Vera Pavlović Lončarski, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, potvrdila je da je za postavljanje bašti na Obilićevom vencu saglasnost ove institucije neophodna.

– Opština nam šalje inicijative i mi ih razmatramo jednu po jednu – objašnjava Vera Pavlović Lončarski.

Ugostiteljima će troškovi uklanjanja bašti biti sudskim putem ispostavljeni. Komunalni inspektori u ovom reonu, prema rečima Milete Zarića, šefa odseka za komunalnu inspekciju, od juče, dežuraju u dve smene. A kazne za bespravno postavljene bašte ugostiteljskih objekata iznose od 50.000 do 500.000 dinara.

I. Ješić

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.