Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali ne odustaju od Zemuna

Ne nazire se kraj deblokadi gradskog parlamenta. – Skupštinska administracija juče pozvala Nemanju Šarovića, šefa odborničke grupe SRS na današnji nastavak sednice iako je sa nje udaljen u petak

Maratonska, deveta sednica Skupštine grada biće nastavljena danas u 12 časova, ali je još neizvesno da li će doći do deblokade gradskog parlamenta.

Posle najnovijeg prekida zasedanja, u petak 27. februara, i udaljavanja dvojice odbornika Srpske radikalne stranke– >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nemanje Šarovića i Dejana Milankovića, zbog nedoličnog ponašanja, strasti su dodatno podgrejane. Budući da niko ne može da predvidi kakve će poteze dalje radikali preduzimati, kraj zasedanja sada je možda i dalji nego što je bio prošle nedelje.

Dodatnu komplikaciju mogla bi da izazove omaška skupštinske administracije koja je juče Šaroviću uputila poziv za današnje zasedanje. Šef odborničke grupe SRS tvrdi da je telefonom pozvan na nastavak sednice, iako je iz skupštinske sale „trajno” udaljen do završetka zasedanja koje je počelo još 11. februara.

Šarović uverava da će radikali „na bezakonje parlamentarne većine” kao i do sada odgovoriti takozvanim gandijevskim metodama. To bi značilo da neće biti čupanja mikrofona, polivanja vodom ili nekih drugih mera koje su predstavnici SRS-a do sada primenjivali u republičkom parlamentu. Ali ne znači da će odustati od namere da se odloži rasprava o Zemunu.

– Ne očekujem incidente i nasilje na sednici gradskog parlamenta. Niko ozbiljan ne bi me pozvao na sednicu, da bi mi posle zabranio ulazak u salu. Nećemo se sukobljavati i na nasilje koje se nad radikalima sprovodi odgovorićemo mirnim, demokratskim metodama – istakao je Šarović.

On očekuje da će se na današnjoj sednici raspravljati o regulacionim planovima, a ne o uvođenju privremenih mera u opštini Zemun, jer „su dokazali da Gradsko veće na kome je odlučeno da bude skinuto 11 tačaka dnevnog reda nije ni održano”.

Zoran Alimpić, potpredsednik Skupštine grada rekao je da će deblokada parlamenta zavisiti najviše od budućeg ponašanja radikala.

– Blokada skupštine na delu je već danima. Ono što se događalo na poslednja tri zasedanja nezapamćeno je u bilo kom lokalnom pa čak i republičkom parlamentu. Nigde se nije dogodilo da se sedam, osam sati uzastopno odbornici javljaju po poslovniku. Ovakve metode se uglavnom koriste za odugovlačenje, ali se nekakva rasprava dozvoli – rekao je Alimpić.

Namera radikala bila je, kaže, da se „kružnim javljanjem” po poslovniku večno „zaglavi” skupština .

– Odbornicima SRS-a izrečena je mera udaljenja do kraja ove sednice i očekujemo da će oni to poštovati. Nemamo posebno obezbeđenje niti praksu nasilnog izbacivanja iz sale. Ne očekujem da će se prizori od petka ponoviti jer bi to značilo konačnu blokadu skupštine – rekao je Alimpić.

Predstavnici odborničkih klubova, kako saznajemo, u toku vikenda nisu uspeli da se usaglase o toku nastavka sednice, a naš sagovornik ističe da razgovora nije bilo jer „Šarović odbija da prisustvuje sastancima šefova stranaka”.

Ukoliko bi ovakvo, praktično bezizlazno stanje u parlamentu Beograda potrajalo tri meseca država bi morala da se umeša i razreši problem. Odluku o uvođenju privremenih mera, zbog nefunkcionisanja lokalne skupštine, u tom slučaju donela bi Vlada Srbije, a takva situacija bi se neminovno završila novim izborima.

– Ni izbori ne bi bili izlaz, jer bi opozicija bila naučena kako da dovede do novih, a to nas uvodi u začarani krug. U tom slučaju rizikovali bismo da postanemo jedini glavni grad u Evropi i svetu koji nije sposoban da ima svoju lokalnu skupštinu – zaključuje Alimpić.

-----------------------------------------------------------

Udaljavanje sa sednice krajnja mera

Da bi održao red na sednici, predsednik Skupštine grada ima na raspolaganju nekoliko mera.

Osim što može da upozori odbornika i oduzme mu reč, ima pravo i da ga udalji sa sednice. Prema članu 95. Poslovnika o radu, ova disciplinska mera se izriče odborniku koji i posle izrečene mere upozorenja, odnosno oduzimanja reči, ometa ili sprečava rad sednice, vređa Skupštinu ili odbornike ili upotrebljava izraze koji nisu u skladu sa dostojanstvom parlamenta.

Odbornik može biti udaljen samo sa sednice na kojoj je povredio red. Posle izricanja ove disciplinske mere odbornik je dužan da se odmah udalji iz sale i do kraja tog zasedanja ne može da se vrati.

D. Spalović – I. Albunović

[objavljeno: 03/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.