Računari deci pokvarili vid

Izvor: Blic, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računari deci pokvarili vid

Sudeći po rezultatima sistematskih pregleda za upis u prvi razred osnovne škole, većina predškolaca ima neki od zdravstvenih problema - loše držanje, ravne tabane, problem sa vidom, veliki broj pokvarenih zuba... Pedijatri upozoravaju na povećanje broja gojaznih mališana sa lošom krvnom slikom, što je posledica konzumiranja brze hrane i slatkiša.

Skoro svi budući prvaci već su prošli sistematske preglede u domovima zdravlja. Pedijatra dr Ivanku Đerković iz Doma zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Stari grad" najviše zabrinjava loš vid, jer sve više dece mora da nosi naočari. Kao uzrok dr Đerković izdvaja sate i sate provedene ispred televizora i monitora računara.

- Umesto da se igraju sa loptom i drugarima, deca satima „bulje" u računare igrajući igrice. To je razlog što sve veći broj njih treba da nosi naočare. Naravno, kao i uvek, mnogo je predškolaca sa krivom kičmom i ravnim tabanima - kaže doktorka Đerković za „Blic".

Ona primećuje da mališani imaju prilično loše zube, mnogo je karijesa, ali naglašava da na opštini Stari grad nema mnogo debele i neuhranjene dece.

Pedijatar dr Vera Vujović iz DZ „Čukarica" insistira na vežbama u vrtićima i povećanju broja časova fizičkog vaspitanja u školama. Dr Vujović je na Čukarici zapazila malo veći broj gojazne dece u poređenju s prethodnim godinama, ali i manji broj neuhranjenih prvačića.

- Sve je više debeljuca jer im roditelji dozvoljavaju da jedu čips i ostalu brzu hranu. Čini mi se da zbog sve bržeg ritma života majke imaju sve manje vremena za kuvanje, pa deci serviraju supe iz kesice i ostalu instant hranu koja ne može da zameni pravo voće i povrće - smatra dr Vujović.

Situacija nije bolja ni u manje urbanim delovima grada kao što je Grocka. Čak i tamo, gde postoje dvorišta i više prostora za igru, većina predškolaca ima problem sa kičmom i ravnim tabanima. Pedijatar dr Svetlana Savković iz Doma zdravlja „Grocka" primetila je tokom sistematskih pregleda povećan broj anemične dece. Ovu pojavu ona vezuje za neraznovrsnu ishranu.

- Roditelji dozvoljavaju deci da jedu slatkiše i „grickalice" umesto voća i povrća, da izbegavaju meso... Zapazila sam i da skoro trećina predškolske dece muca, šuška ili zamenjuje mesta glasovima u reči. Leto je idealno vreme da ih roditelji odvedu logopedu i poprave stanje pre polaska u školu - smtra doktorka Savković.

Malo časova fizičkog

U Gradskom zavodu za javno zdravlje iz godine u godinu se sakupljaju podaci o zdravlju školaraca. Zaključak dr Ljiljane Sokal je da se sa uzrastom povećava i zastupljenost deformiteta kičme, pa učenici sedmog razreda imaju krivlje kičme i držanje od prvaka. Ona zato apeluje na roditelje da povedu računa o zdravlju dece pre nego što pođu u školu, kada će im dugotrajno sedenje u školskoj klupi i teški rančevi dodatno opteretiti kičmu. Zato, smatra doktorka, treba povećavati broj časova fizičkog vaspitanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.