Račun za boravak u vrtićima stiže na kraju meseca

Izvor: Politika, 15.Maj.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Račun za boravak u vrtićima stiže na kraju meseca

Prema novom pravilniku, za svaki dan odsustva deteta roditelji će plaćati 50 odsto od dnevne cene

Jednu od najvećih želja roditelja oko 50.000 mališana koji pohađaju vrtiće, da račune za ovu uslugu plaćaju na kraju meseca, grad je konačno ispunio. To znači da iznos od 5.540 dinara ubuduće neće plaćati akontaciono, pre nego što se usluga uopšte i pruži, kao što je bila dosadašnja praksa.

– Obračun računa za vrtić po isteku meseca propisan je novim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << republičkim Pravilnikom o merilima za utvrđivanje ekonomske cene u predškolskim ustanovama – objašnjavaju u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ovom promenom biće pojednostavljen i način obračuna i naplate. Praksa da roditelji najpre plate punu cenu, a da im se tek na uplatnici za naredni mesec umanji cena ukoliko je njihovo dete izostalo nekoliko dana, iz opravdanih razloga odlazi u istoriju.

– Prema novom pravilniku, za dane svakog odsustva deteta roditelji će plaćati 50 odsto od dnevne cene. Ona se utvrđuje deljenjem cene od 5.540 dinara sa brojem radnih dana u mesecu – dodaju u sekretarijatu.

Nova cena za boravak mališana u prestoničkim predškolskim ustanovama formirana je u skladu sa pravilnikom koji je počeo da se primenjuje 1. januara. Od tada roditelji plaćaju 20 odsto ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara. Po novoj odluci, za najugroženije kategorije stanovništva predviđen je besplatan boravak u vrtiću. U te kategorije spadaju korisnici novčane socijalne pomoći, deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju, kao i treće i svako naredno dete u porodici – u nešto više od 5.000 njih. Roditelji koji su pre uvođenja jedinstvene cene plaćali manje od 5.540 dinara, toliko će izdvajati do isteka postojećih rešenja o regresiranju.

– Većina roditelja čija deca koriste usluge beogradskih vrtića redovno izmiruje obaveze. Najviše duguju roditelji čija deca više ne koriste usluge obdaništa i trenutni dug iznosi oko 116 miliona, koliki je bio i prošle godine u aprilu – navode u sekretarijatu dodajući da se najveći deo dužničkog kolača odnosi na najveću predškolsku ustanovu – „11. april” sa Novog Beograda.

– Dug prema ovoj ustanovi iznosi oko 23 miliona dinara. Najmanja dugovanja trenutno su u Predškolskoj ustanovi „Lane” iz Grocke – kažu u sekretarijatu.

Zbog duga ispisano stotinak dece

Ugovori o boravku u vrtićima identični su za sve predškolske ustanove i na osnovu njih roditelji imaju obavezu da za boravak deteta plaćaju mesečno. Ukoliko to ne učine u naznačenom roku, predškolska ustanova može jednostrano da raskine ugovor uz otkazni rok od 15 dana. Ali, sve ustanove, pre dostavljanja pisane opomene o raskidu ugovora više puta pokušavaju da opomenu roditelje preko vaspitača ili pisanim putem, omogućavaju im otplatu na onoliko rata koliko njima odgovara, ali i naknadno odlažu naplatu ne uračunavajući kamatu. Neki roditelji, međutim, ne koriste ni te pogodnosti, pa su pojedine ustanove bile primorane da decu ispišu iz vrtića. U sekretarijatu napominju da ne raspolažu informacijama o tome koliko dece je ispisano, ali prema nezvaničnim informacijama, od početka godine to se desilo u stotinak slučajeva.

Do kraja godine tri nova vrtića

Do kraja godine biće otvorena tri nova vrtića koja će moći da prime oko 500 mališana. Tek posle toga tačno će se znati koliko mesta još nedostaje u beogradskim obdaništima i biće napravljen detaljan plan kako bi se ovaj višegodišnji problem konačno rešio i kako bi se ukinule liste čekanja. Ovo je juče istakao gradonačelnik Siniša Mali na otvaranju obdaništa „Mala sirena” koji će u ponedeljak početi da radi u naselju Stepa Stepanović.

Oko 300 mališana uživaće u objektu površine 2.500 kvadrata sa 15 udobnih soba i različitim zabavnim i edukativnim sadržajima. Ovaj vrtić trebalo je da bude otvoren još prošle jeseni, ali je početak rada odlagan u više navrata, a poslednja prepreka bila je dobijanje saglasnosti za prijem zaposlenih i sprovođenje konkursa na kome je primljeno šezdesetak osoba.

– Ovo je jedan od najmodernijih i najlepših vrtića na teritoriji Beograda. Tokom prošle godine otvorili smo i Osnovnu školu „Danilo Kiš” u ovom naselju, a u narednih nekoliko nedelja otvorićemo i ambulantu. Na taj način pokušavamo da rešimo probleme koje su stanovnici ovog dela grada imali do sada. Sve to radimo zajedno sa žiteljima Stepe i opštinom Voždovac – istakao je Siniša Mali i dodao da je u proteklih godinu dana grad, uključujući i objekat u Stepi, otvorio četiri vrtića za ukupno 1.000 mališana.

Gradska vlast je u tom periodu listu čekanja na kojoj je bilo oko 5.000 dece skratila, ali na njoj se i dalje nalazi oko 3.500 mališana. Svi oni imaće prednost za dobijanje mesta na nedavno završenom konkursu, ali u toj ulozi zameniće ih neki drugi klinci. Jer, prema nezvaničnim informacijama, zahtevi su podneti za oko 18.000 dece. A mesta će, zajedno sa privatnim obdaništima i dodatnih 1.700 koliko grad još može da odobri, biti za oko 12.000 klinaca.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.