ROMSKI MALIŠANI POSETILI IZLOŽBU SVET DINOSAURUSA

Izvor: Kurir, 27.Sep.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROMSKI MALIŠANI POSETILI IZLOŽBU SVET DINOSAURUSA

BEOGRAD- Dvadesetak romskih mališana, koji su nekad živeli u nehigijenskom naselju ispod mosta „Gazela”, posetili su danas izložbu „Nektar svet dinosaurusa”. Deca su bila u prilici da vide 52 replike dinosaurusa u prirodnoj veličini i nauče nešto više o planeti Zemlji od pre 230 miliona godina, kada su ovi fascinantni divovi harali planetom. Današnju šetnju za njih je organizovao Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa agencijom „Sevent”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

– Dve godine nakon raseljavanja naselja ispod „Gazela” ponosni smo što većina dece redovno ide u školu i rado učestvuje u vannastavnim aktivnostima koje Sekretarijat za socijalnu zaštitu organizuje za njih. Imali smo veoma aktivno leto, deca su trenirala odbojku i tenis, bavila se glumom i likovnim radionicama, a danas su više nego oduševljeni što su videli dinosauruse u prirodnoj veličini – izjavila je Ana Poznanović, pomoćnica sekretara za socijalnu zaštitu.

Ona je takođe podsetila da već tri nedelje traje kurs opismenjavanja odraslih Roma u društvenim centrima novoformiranih naselja Lipovica, Makiš, Kijevo, Boljevci i Varoš.

– Sekretarijat stipendira 14 studenata Beogradskog univerziteta i oni uče odrasle Rome da čitaju i pišu, a kad završe sa tim dvomesečnim kursom, do juna će raditi sa školskom decom i pomagati im oko gradiva iz srpskog jezika, matematike i drugih predmeta – dodaje Poznanovićeva.

Džinovski reptili zauzeli su oko 16.000 kvadratnih metara prostora ispred Muzeja savremene umetnosti, a sa decom je u ovu avanturu krenula i Žaklina Jašarević, predstavnica naselja Makiš.

– Mnogo nam znači što grad organizuje ove izlete za našu decu, što je besplatno i što mogu da vide i nauče nove stvari. Život u našem naselju je sad mnogo bolji, jer je dosta njih prvi put u životu dobilo posao, a deca dobro uče i redovno idu u školu – kaže Jašarevićeva.

Poseta ovoj atraktivnoj izložbi je samo jedna u nizu edukativnih aktivnosti koje Sekretarijat za socijalnu zaštitu organizuje za najmlađe iz nekadašnjeg neformalnog naselja ispod mosta „Gazela”.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.