RADOVI POČINJU U APRILU: Gradski menadžer otkriva za Blic detalje o rekonstrukciji Slavije (FOTO)

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADOVI POČINJU U APRILU: Gradski menadžer otkriva za "Blic" detalje o rekonstrukciji Slavije (FOTO)

Rekonstrukcija Slavije počeće u drugoj polovini aprila, odmah posle Beogradskog maratona - kaže za „Blic“ gradski menadžer Goran Vesić, i otkriva detalje.

Od podzemnih prolaza se odustalo, ali će pešački prelazi biti udaljeni od kružnog toka od 50 do 100 metara - što će smanjiti zastoje na Slaviji, jer se vozila neće zaustavljati.

- Radili smo analizu sa Saobraćajnim fakultetom i pokazalo se da to ima gotovo isti efekat kao i podzemni prolazi. Problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa podzemnim prolazima je u tome što se pretpostavlja da građani neće u njih silaziti samo da bi prešli ulicu. Takođe, bili su projektovani veoma uski prolazi, zbog kolektora koji se nalazi ispod trga. Podzemni prolazi će imati smisla jednog dana kada bude sagrađena stanica metroa - objašnjava Vesić, dodajući da preko Slavije dnevno prođe između 70 i 80 hiljada pešaka.

Fontana sa senzorima

za vetar


Velelepna fontana koja će biti podignuta unutar kružnog toka neće ometati saobraćaj u slučaju jačeg vetra, jer će imati senzore za vetar i mlaz vode će se smanjivati.

I stanice gradskog prevoza biće udaljene od samog kružnog toka. Tako će, na primer, tramvajska stanica u Nemanjinoj biti pomerena u nivo ispod Kralja Milutina, a tu će se nalaziti i pešački prelazi. Pešaci će popločanom ulicom, koja će biti deo novog parka, izlaziti pravo na trolejbusku i autobusku stanicu.

Konačno radovi i noću?

Izvođač će morati da koristi najnovije mašine i da radi od šest sati do 22 sata, a moći će ukoliko želi da radi i duže.

Ako posao završi pre roka, izvođač može dobiti nagradu.

- Svaki dan bržeg završetka radova biće stimulisan. Znaće se koliko vredi svaki dan. Nama bi bilo idealno ako neko može da završi posao i za tri do tri i po meseca - objašnjava Vesić.

Istovremeno sa Slavijom rekonstruisaće se i Bulevar oslobođenja. Šine neće biti izmeštane u sredinu bulevara.

Tender za izvođača biće raspisan između 15. novembra i 1. decembra i tenderski proces trajaće bar tri meseca. Rok za završetak radova biće oko 150 dana.

Budući da je veoma važno da radovi na ovoj važnoj saobraćajnici traju što kraće, predviđeni su penali za kašnjenje, i to po međufazama kojih će biti tri. Izvođač neće moći da pređe na narednu fazu dok ne završi prethodnu.

- To je način da kontrolišemo izvođače tokom samih radova, što nije bio slučaj u Vojvode Stepe. Insistiraćemo na tome da dokažu i da su platili podizvođače radova kada završe jednu fazu. Problem je kada firma ne plati podizvođače, pa oni nisu motivisani da rade - objašnjava Vesić.

Grad je odvojio dovoljno novca da odmah posle završetka radova na Slaviji počnu radovi u Ruzveltovoj.

- Projektovanje je maltene završeno. Nakon Ruzveltove radićemo i saobraćajnice od Mašinskog fakulteta do Kalemegdana u nekoliko faza. Tako će biti završen ceo krug dvojke - najavljuje Vesić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vesić: I bez podzemnih prolaza neće biti zastoja

Izvor: Danas, 15.Okt.2015, 10:41

Rekonstrukcija Slavije počeće u drugoj polovini aprila, odmah posle Beogradskog maratona, najavio je gradski menadžer Goran Vesić. Prema njegovim rečima, od podzemnih prolaza se odustalo, ali će pešački prelazi biti udaljeni od kružnog toka od 50 do 100 metara, što će smanjiti zastoje na Slaviji,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.