RADNICI EDB TRAŽE ZAŠTITU

Izvor: Kurir, 10.Feb.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADNICI EDB TRAŽE ZAŠTITU

Oko stotinak radnika EDB protestovalo u Masarikovoj ulici zbog prebijanja kolege koji je pokušavao da iseče struju jednom od neplatiša

Radnici EDB traže status službenog lica!

Oko stotinak zaposlenih u Elektrodistribuciji Beograd protestovalo je ispred poslovnice u Masarikovoj ulici zbog brutalnog prebijanja kolege Stevana Đukića. Podsetimo, Đukić je pokušavao da iseče struju jednom od neplatiša.

Nebojša Jovanović, predsednik sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EDB, kaže da su radnici na terenu već duže vreme u vrlo nezavidnom položaju.

- Pre svega smo ljuti na poslovodstvo. Ovako nešto jednostavno više ne sme da se dešava. Bukvalno nas prebijaju jer radimo svoj posao. Kolega Đukić je zadobio teže povrede, a napadi se dešavaju skoro svakodnevno - kaže Jovanović.

- Glavni zahtev je da naši radnici koji rade dobiju status službenog lica, kao što to imaju i kontrolori gradskog prevoza ili radnici "Parking servisa". Uputili smo dopis direktoru EPS sa svojim zahtevima - naglasio je Jovanović i dodao da će i "ostale distribucije po Srbiji ukazati rukovodstvu Elektroprivrede na iste probleme s kojima se suočavaju".

Predstavnici sindikata naglašavaju da se dešavalo da radnike - montere neplatiše zaključaju u podrume, puste na njih pse, ali i da im unište automobile.

- Nekad smo u "seču" struje išli zajedno s policijom, ali to više ne rade jer nemaju ovlašćenja. Radnici iz straha i ne prijavljuju napade, plašeći se za bezbednost svoje porodice - rekao je Stevan M., jedan od montera.

Podsećamo, Đukiću je pre dva dana napukla lobanja, dok je kolega sa kojim je radio lakše povređen dok su pokušavali da iseku struju u piceriji "Seint" u Tršćanskoj ulici, zbog duga od 150.000 dinara.

Imaju vile, a ne plaćaju račune

Sandra Alagić, PR EDB, objašnjava da su penzioneri i socijalno ugroženi sugrađani najredovnije platiše, dok stalno rastu dugovi gazda velelepnih vila, uglavnom u predgrađu, ispred kojih su parkirani džipovi.

- Silne kvadrate greju na struju, a ignorišu račune. Štaviše, mnogi od njih su i vlasnici ponekog splava, velike pekare, hotela, za koje takođe ne izmiruju dugovanja. U vreme grejne sezone najviše problema ima s neplatišama u naseljima Ledine, na Surčinskom putu, u Altini, Dobanovcima i Kaluđerici - objasnila je Alagićeva.

Duguje se 10 milijardi

EDB je objavio da dugovanja za struju iznose rekordnih 9,6 milijardi dinara, zbog čega su radnici krenuli u seču strujnih kablova. Od toga oko pet milijardi duguju mala i srednja preduzeća, a oko četiri milijarde ide na domaćinstva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.