Pušten u rad kotao u toplani Konjarnik

Izvor: Studio B, 30.Dec.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušten u rad kotao u toplani Konjarnik

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar energetike Aleksandar Antić i direktor „Beogradskih elektrana" Goran Aleksić pustili su danas u rad novi kotao u toplani „Konjarnik", vredan blizu četiri miliona evra.

„Beogradske elektrane" su ove godine od Grada Beograda dobile milijardu i šest stotina miliona dinara, kako bi se poboljšao energetski sistem i smanjila emisija štenih gasova u prestonici, istakao je Nikodijević.

Novi kotao će, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << njegovim rečima, omogućiti da se na daljinsko grejanje priključi veći broj korisnika u tom delu grada, među kojima su i škola „1.300 kaplara" i Medicinska škola na Zvezdari.

Nikodijević je najavio dalje gašenje kotlarnica na mazut u Beogradu, takozvanih velikih zagađivača vazduha, s ciljem da sve budu ugašene tokom 2017, i zaključio da je ove sezone izuzetno kvalitetno grejanje u prestonici.

Ministar Antić je istakao da su „Beogradske elektrane" lider u ovom delu Evrope i što se tiče kapaciteta i tehnologije koju koriste, dok će novi vrelevodni kotao, snage 70 megavata, samo poboljšati energetsku stabilnost glavnog grada.

- Novi kotao, kao poslednja tehnološka generacija, ima najmanju emisiju zagađenja, što je dokaz da „Beogradske elektrane" i Grad Beograd veliku pažnju posvećuju zaštiti životne sredine. Takođe, „Beogradske elektrane" su veoma značajne za ukupnu energetsku stabilnost Srbije - ukazao je Antić.

Direktor Aleksić je precizirao da je reč o najsavremenijem kotlu, jedinstvenom u Srbiji.

- Novi kotao je prigodna čestitka korisnicima naših usluga za Novu godinu, kako bi grejanje u 2016. bilo sigurnije i kvalitetnije, posebno na području koje pokriva toplana na Konjarniku - istakao je Aleksić.

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane", uz podršku Grada Beograda, izgradilo je i povezalo na sistem daljinskog grejanja potpuno nov i savremen vrelovodni kotao (VK4) sa utilizatorom snage četiri megavata i razmenjivačem toplote snage 70 megavata u toplani „Konjarnik". U dosadašnjem toku grejne sezone obavljeni su probni rad postrojenja i potrebna garancijska ispitivanja.

Investicija je vredna 480 miliona dinara. Preciznije, u 2014. finansirano je 280 miliona dinara za izgradnju kotla, a u 2015. godini 200 miliona dinara za povezivanje kotla u sistem toplane „Konjarnik".

Grad Beograd i „Beogradske elektrane" realizovale su ovu veliku investiciju prepoznajući potrebe građana i privrednika koji se pretežno nalaze na teritoriji opštine Zvezdara, a manjim delom na opštinama Voždovac, Palilula, Stari grad i Savski venac.

Događaju je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu za energetiku Zoran Predić.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.