Puše i telefoniraju dok voze putnike

Izvor: Blic, 11.Jun.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puše i telefoniraju dok voze putnike

Osim vožnje u, kako kažu, poluraspadnutim vozilima putnicima gradskog prevoza najviše smeta nedisciplina i bahatost vozača. U nizu primedbi na ponašanje vozača koje pojedini sugrađani navode čak i kao razlog zbog čega ne žele da kupe kartu za vožnju, u poslednje vreme “izdvajaju” se pušenje i telefoniranje šofera na radnom mestu.

Za svaku upaljenu cigaretu ili telefoniranje na radnom mestu vozač gradskog prevoza se po Pravilniku rada u GSP "Beograd” kažnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smanjenjem plate od pet odsto, a ukoliko posle pet takvih kazni i oduzimanja petine mesečnih primanja on ponovi taj ispad u roku od šest meseci, sleduje mu otkaz. Ipak, i pored tako "rigoroznih” kazni pojedini vozači i dalje sebi daju "oduška” za volanom.

- Dešava se da vidim vozača u autobusu kako, dok vozi, puši i telefonira u isto vreme. Takvih vozača ima najviše na prigradskim linijama pošto su vožnje duže, a samim tim i dosadnije pa "majstori” uz cigaretu upale i tranzistor "do daske”, a neretko i pričaju na telefonu - kaže sugrađanin Danijel R.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od štetnosti duvanskog dima čija će primena početi od novembra, zabranjuje se pušenje u javnom prevozu i na radnom mestu. Uz to Zakonom o bezbednosti saobraćaja zabranjena je upotreba mobilnog telefona tokom vožnje.

Nezavisno od toga, u GSP "Beograd” tvrde da već godinama kažnjavaju vozače zbog pušenja za vreme vožnje, ali kontrola "prestupnika” i dalje nije dovoljna.

- Svakog dana imamo petoro radnika koji kontrolišu intenzitet gradskog prevoza, a samim tim i ponašanje vozača. Oni uglavnom kolima obilaze različita kritična mesta, a često stoje i na najfrekvetnijim raskrsnicama u gradu. Kada primete nedisciplinu kod vozača, oni to prijave prvo direktoru pogona - priča Radoslav Nikolić, direktor GSP "Beograd” i dodaje da je u poslednjih mesec dana potpisao nekoliko kazni vozačima zbog pušenja ili telefoniranja na radnom mestu.

U GSP "Beograd” ističu da putnici ukoliko vide vozača sa cigaretom u javnom prevozu mogu to prijaviti preduzeću na telefon 262-48-53 ili putem mejla na office@gsp.co.rs.

- Potrebno je da zabeleže garažni broj, liniju i vreme kako bi znali o kom vozaču se radi. To je problem koji zajedničkim snagama moramo da rešimo. Događalo se i meni da u više navrata zovem dispečarski centar pošto vidim vozača u autobusu kako dok vozi puši ili telefonira - ističe Nikolić.

Dozvoljeno na okretnici

Vozači gradskog prevoza u toku radnog vremena mogu da zapale cigaretu ili telefoniraju samo na okretnici dok čekaju na svoj red vožnje.

- Za vreme tih pet do deset minuta oni su dužni da izađu iz vozila i onda eventualno popuše cigaretu ili obave razgovor na mobilnom telefonu - priča Radoslav Nikolić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.