Punim kapacitetom čiste se gradske ulice i trotoari

Izvor: Studio B, 22.Feb.2011, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Punim kapacitetom čiste se gradske ulice i trotoari

Ekipe Zimske službe JKP „Beograd-put" angažovane su punim kapacitetom na ulicama prvog i drugog prioriteta. Saobraćaj se odvija bez zastoja i teškoća. Poziv građanima da se uključe u akciju čišćenja snega.

Prema rečima Časlava Jovanovića, glavnog dežurnog inženjera, tokom protekle noći sneg se uklanjao sa glavnih saobraćajnih pravaca, a od ranih jutarnjih sati čisti se i prvi i drugi prioritet.

- Na gradskim ulicama angažovan je 91 kamion s posipačima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i raonicima i 35 „multikara" za manje saobraćajnice, dakle ukupno 126 ekipa. Pored toga, na vangradskim bazama dežuraju 22 ekipe, a takođe su angažovane i dve male mašine za čišćenje nanosa. S obzirom na to da se tokom noći očekuje temperatura i do - 6 stepeni Celzijusa, cilj nam je da se sneg očisti sa što više ulica kako bi se sprečila poledica - kazao je Jovanović.

Sekretarijat za inspekcijske poslove apelovao je na građane da očiste sneg ispred svojih zgrada i sa drugih javnih površina za koje su odgovorni.

- Svi komunalni inspektori su na terenu i pojačano kontrolišu uklanjanje snega i leda. Oni sve svoje aktivnosti obavljaju u saradnji sa javnim i komunalnim preduzećima i komunalnom policijom, a sve sa ciljem da grad bude očišćen. Inspektori će sankcionisati one koji ne ispune svoju obavezu - istakao je zamenik gradskog sekretara za inspekcijske poslove Nebojša Tomić.

Odlukom o održavanju u zimskom periodu propisano je da su za čišćenje snega sa javnih površina odgovorni njihovi neposredni korisnici, to jest fizička i pravna lica kojima su te površine poverene na upravljanje, korišćenje ili održavanje.

Javno komunalno preduzeće „Beograd-put" uklanja sneg i led sa kolovoza u ulicama prvog prioriteta dva do četiri sata po prestanku padavina i ulicama drugog prioriteta, u roku od 48 sati po prestanku padavina.

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća" čisti sneg i led sa pešačkih zona, pešačkih prelaza i pasarela, javnih stepeništa, trotoara širih od pet metara, trotoara ispred pešačkih prelaza, prolaza i uličnih slivnika. „Zelenilo - Beograd" čisti sneg i led sa pešačkih staza u parkovima i sa trotoara oko parkova.

„Parking servis" uklanja sneg sa javnih parkirališta po prioritetima, „Beogradski vodovod i kanalizacija" čisti slivnike i slivničke veze, „Pogrebne usluge" zadužene su za staze na gradskim grobljima, a Direkcija za javni prevoz nadležna je za organizaciju uklanjanja snega i leda sa najprometnijih stajališta javnog prevoza.

Investitori i izvođači radova organizuju čišćenje trotoara i pešačkih staza koji se graniče sa površinama na kojima se gradi. Obaveza je i svih građana, tačnije fizičkih i pravnih lica, da čiste sneg i led ispred svojih zgrada ako su trotoari široki do pet metara.

Za preduzeća i pravna lica koja ne očiste sneg i led propisana je kazna od 5.000 do 500.000 dinara. Za pravna lica i preduzetnike koji ne izvrše tu obavezu propisana je kazna od 10.000 dinara. Kazna za odgovorna lica u pravnim licima, kao i za građane, iznosi 2.500 dinara, a one koji ne očiste sneg i led, komunalni inspektor kazniće na licu mesta.

Poziv Beograđanima da se uključe u akciju čišćenja snega

Gradski štab za vanredne situacije pozva Beograđane koji žele da pomognu u čišćenju snega sa ulica i javnih površina da se jave sutra do 9 sati na prijavnicu Skupštine grada Beograda (Stari dvor)

Oni će odmah po prijavljivanju, u dogovoru sa komunalnim preduzećima, biti upućeni na lokacije za čišćenje snega, a rad će im biti plaćen preko omladinskih zadruga i agencija.

Zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Šolević izjavio je za Beoinfo da je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije dogovoreno da se, osim svih gradskih preduzeća koja su uključena u čišćenje, ponovo angažuju i građani Beograda.

- Prošla akcija, u kojoj su čišćene najfrekventnije deonice grada, dala je dobre rezultate. Ovoga puta sneg će se čistiti na obodima i udaljenim delovima grada, koji nisu u redovnim planovima čišćenja i održavanja - istakao je Šolević. Prijavljivanje građana je u 9 sati, a akcija čišćenja će trajati od 10 do 18 časova.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sneg i dalje pada - snežni pokrivač šest centimetara

Izvor: Blic, 22.Feb.2011

BEOGRAD - Sneg u Beogradu pada već skoro 24 sata bez prekida, pa će ekipe Zimske službe "Beograd puta" tokom noći raditi u punom kapacitetu, a nadležni su ponovo apelovali na građane da očiste sneg ispred svojih zgrada i sa drugih javnih površina za koje su odgovorni...U glavnom gradu Srbije...

Nastavak na Blic...

Beograd: Glavne ulice očišćene

Izvor: B92, 23.Feb.2011, 09:03

Beograd -- Sve glavne saobraćajnice u glavnom gradu očišćene su od snega koji je tokom noći padao, kažu iz "Beograd puta"...Nakon ulica prvog prioriteta, službe "Beograd puta" čistiće i one drugog prioriteta...U "Beograd putu" kažu i da prate vremensku situaciju i da će u tom preduzeću biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.