Psihosocijalna podrška za parove u procesu vantelesne oplodnje

Izvor: Studio B, 05.Avg.2012, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihosocijalna podrška za parove u procesu vantelesne oplodnje

Kako bi pomogao parovima da sa što manje stresa prolaze kroz proces vantelesne oplodnje, grad Beograd u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i Apotekom „Beograd" uvodi psihosocijalnu podršku za ove parove.

Prema rečima Zorana Blagojevića, gradskog sekretara za zdravstvo, od januara 2012. godine do sada u postupak trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, koji se finansira iz budžeta grada Beograda, uključena je 141 žena, a postupak vantelesne oplodnje urađen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kod 89 žena.

- Grad Beograd je 2009. godine pokrenuo inicijativu za finansiranje drugog pokušaja VTO za parove sa teritorije grada i kroz ovaj proces je prošlo 196 žena, a rođeno je 75 beba. Kako su istraživanja pokazala da se kod parova često javljaju osećanja neraspoloženja, napetosti, straha i zabrinutosti za ishod postupka, Sekretarijat za zdravstvo prepoznao je potrebu pružanja psihološke pomoći, te će Gradski zavod za javno zdravlje Beograd ubuduće sprovoditi niz aktivnosti, kako bi parovi ovaj proces prošli sa što je moguće manje stresa - istakao je Blagojević i dodao da mnogi centri za vantelesnu oplodnju, kako u evropskim zemljama tako i u okruženju, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, već neko vreme pružaju ovaj vid podrške.

Prema njegovim rečima, specifični vidovi psihološke podrške podrazumevaju grupno savetovanje parova tokom procesa VTO, kao i individualna savetovanja žena i muškaraca uključenih u ovaj postupak. Parovima će biti na raspolaganju i telefonsko savetovalište i uspostavljanje grupa za samopomoć, a u toku je i priprema edukativne brošure namenjene parovima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.