Psi rado skaču u fontane

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psi rado skaču u fontane

Zakon zabranjuje uvođenje pasa i mačaka u javna kupališta i šetališta, prevoz, ili mesta na kojima se okuplja veliki broj građana

I psi vole da se rashlađuju u vodi, što je u redu ako se ne brčkaju u javnim kupalištima, zabranjenim za ljubimce odlukom o držanju domaćih životinja na teritoriji grada. Uprkos zabrani, kučići obožavaju da se zatrče i uskoče baš u Savsko jezero, ili bar ukvase šape u nekoj od prestoničkih fontana. Njihove gazde ne sprečavaju ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se okupaju gde god ima vode i naroda, i pored istaknutog znaka zabrane. Odlukom o držanju domaćih životinja na teritoriji Beograda iz 1995. godine zabranjeno je uvođenje pasa i mačaka u javna kupališta i šetališta ili mesta na kojima se okuplja veliki broj građana. Na nekoliko mesta na Adi Ciganliji postavljena je oznaka koja zabranjuje uvođenje i kupanje pasa, a i pored toga četvoronošci se često mogu videti u vodi pored kupača.

U JP „Ada Ciganlija” kažu da imaju problema sa sugrađanima koji dovode ljubimce i sa povoca ih puštaju u vodu.

– Obezbeđenje opominje prekršioce i zahteva od njih da poštuju pravila, ali nije u mogućnosti da ih kazni, pa opomene mnogo ne pomažu. Za rigoroznije mere ovlašćena je komunalna inspekcija, ali očekujemo da će komunalna policija od sledeće godine rešiti ove nevolje – kažu u „Adi”.

Nadzor nad primenom odredaba odluke o držanju domaćih životinja obavljaju inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove. Oni na terenu pišu kazne od 500 do 5.000 dinara vlasnicima koji uvode ljubimce u javne prostorije i prevoz, kupališta i šetališta ili na druga mesta na kojima se okuplja veliki broj građana, a ista kazna predviđena je za šišanje kučića u parku što je takođe česta pojava.

Začkoljica je u tome što nigde nije precizno navedeno da psi ne smeju da se kupaju u fontani, tako da ne postoji ni kazna, pogotovo ako se brčkaju privezani za povodac i sa korpom na njušci. Inspektori jedino mogu da napišu kaznu vlasniku ako je bez povoca pustio ljubimca u fontanu.

Zbog toga je neophodno doneti novu odluku o izvođenju pasa i pokrenuti javnu raspravu o tome da li bi, na predlog mnogih organizacija za zaštitu životinja, trebalo odvojiti parkove za decu od zelenih površina za pse bez korpe.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da do tada gazde svoje ljubimce moraju da izvode na kratkom povocu i sa zaštitnom korpom na njušci, osim ako je reč o pekinezerima, pinčevima, koker španijelima...

– Kučići mogu slobodno da se kreću samo na zelenim površinama koje određuje i obeležava JKP „Zelenilo”. Na okovratniku mora biti pričvršćena registarska oznaka da je pas čipovan. A za nepoštovanje ovih pravila, vlasnik je dužan da na licu mesta plati 250 dinara, ili slučaj ide u ruke sudiji za prekršaje – kažu u sekretarijatu.

Kalemegdanski Donji grad, neuređene površine iza hale „Pionir”, prostor kod hotela „Jugoslavija”, blokovi 10, 12, 13 i 15, leva obala Save između dva mosta neke su od površina kojima četvoronošci mogu šetati bez povoca.

LJ. Perović

[objavljeno: 17/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.