Prvi rođendan obnovljene „Beograđanke”

Izvor: Politika, 19.Maj.2010, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rođendan obnovljene „Beograđanke”

Pre godinu dana ponovo je otvorena nekadašnja najveća robna kuća na Balkanu. – Putevi kupovine uglavnom vode ka velikim tržnim centrima preko reke, u zdanju na Terazijama beleže stalni porast broja mušterija

Pre godinu dana, kada se svetska ekonomska kriza uveliko zahuktavala, ponovo je otvorena robna kuća „Beograđanka”. Prvi prestonički hram kupovine, zasijao je tada novim sjajem, ali naravno, nije to bilo kao pre tri decenije, kada su, osim stanovnika glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada, svakodnevno i hiljade ljudi iz unutrašnjosti pristizale kako bi videli najveću prodavnicu na Balkanu. Ne samo da je tu moglo da se na jednom mestu kupi sve, već je „bonus” zadovoljstvo bilo vožnja pokretnim stepenicama, jedinim takvim u gradu. U svojevrsnom potrošačkom hodočašću, robnu kuću u „Beograđanki” posetilo je tokom prva četiri dana rada 200.000 ljudi, što bi i za današnje prilike bio monumentalan uspeh.  

U aktuelnoj eri tržnih centara, koji osim kupovine nude zabavu i provod, putevi kupovine uglavnom završavaju na odredištima preko reke, pa su pojedini partneri, sa kojima su Robne kuće „Beograd” imale gotovo završene pregovore odustali u poslednji čas, plašeći se pada tražnje.

–Lokacija, veličina i struktura trgovačkog prostora, kao i simbolički značajove robne kuće za Beograd, u velikoj meri su doprineli da na novom početku, pre godinu dana, bude popunjeno gotovo 90 odsto kapaciteta. U proteklih 12 meseci neki zakupci su odlazili, a drugi dolazili, ali kupci i dalje ovde u srcu grada mogu da nađu široku lepezu proizvoda – kaže Jelena Ćetković, u Robnim kućama „Beograd” zadužena za odnose sa javnošću.

Zakupci ističu da je „april bio dobar mesec”, što potvrđuju i u RK „Beograd”, koje izdaju prostor, ali same ne trguju.

– Posle januara koji je tradicionalno „mršav”, u minula tri meseca broj potrošača je porastao za 30 odsto. Svaki treći kupac koji uđe u „Beograđanku” nešto i pazari, a prosečan račun je oko 5.000 dinara – kažu u RK „Beograd”.

Osim klasičnih „šoping sadržaja”, u objektu na Terazijama je i obućar, tašner, krojač, banka, apoteka, fotografska radnja, a u suterenu i supermarket.

– Imamo i igraonicu na odeljenju sa igračkama, koju klinci mogu besplatno da koriste, zatim deo gde se prodaje tekstil, nameštaj, oprema za kuću, nakit, obuća, muška i ženska konfekcija i sportska oprema – ističu u RK „Beograd”, dodajući da im je sada cilj da obogate ponudu tehničke robe i nameštaja.

Kompanija „Verano” i „Marfin investment grup” kupili su Robne kuće „Beograd” za 360 miliona evra. U modernizaciju 34 objekta uloženo je oko 80 miliona evra, od čega u „Beograđanku” osam miliona. Robne kuće „Beograd” renovirale su i plato ispred „Beograđanke” i fontanu „Vrelo života”.

--------------------------------------------------

Proslava u subotu

„Beograđanka” će proslaviti rođendan u subotu 22. maja. Od 12 do 17 časova zakupci će odobravati popuste i do 50 odsto, a posetioce očekuju iznenađenja, zabavni programi za mališane i pokloni za najbržih 1.000 kupaca.

S. Despotović

[objavljeno: 19/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.