Prvi Srbi u postojbini Deda Mraza

Izvor: Politika, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Srbi u postojbini Deda Mraza

Porodica Petković posetila Veliki Ustjug, prebivalište miljenika dece širom sveta. – Šestogodišnjeg Marka oduševio Muzej igračaka

Najveća želja većine mališana da upoznaju "pravog" Deda Mraza i šapnu mu svoje najznačajnije nade ostvarila se Marku Petkoviću šestogodišnjem Beograđaninu. Ovaj mališan je, zahvaljujući novogodišnjoj nagradnoj igri koju su organizovali Ruski dom, ambasada Rusije, Dečji ruski teatar i kompanija "Montavija", sa mamom i tatom dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << priliku da pre dve nedelje otputuje u Moskvu i Veliki Ustjug, prebivalište čuvenog ruskog Deda Mraza, i upozna belobradog deku u crvenoj odori. Markovoj sreći nije bilo kraja što je imao prilike da zaviri u svaki kutak doma zimskog čarobnjaka, dok je njegove roditelje impresionirala činjenica da su prvi Srbi koji su zakoračili na tlo Velikog Ustjuga.

Maleni Beograđanin je jedva dočekao trenutak da zagrli svog miljenika, da mu kaže da ga voli i – da mu ostavi važnu poruku.

– Tražio sam od Deda Mraza da mi pokloni loptu i da mi pomogne da postanem fudbaler. On je baš lep, jedino nisam očekivao da ima tako veliku bradu. Svideo mi se Muzej igračaka i zoološki vrt gde sam video jelene, lisice, medvede – kaže Marko, sav ponosan zbog toga što je bez straha zagrlio i pomazio velikog tigra.

Petkovići objašnjavaju da se postojbina čovečuljka koji po legendi za novogodišnje praznike daruje poklone dobroj deci nalazi na severu Rusije, da je udaljena više od hiljadu kilometara od Moskve i da se nalazi u prostranom šumskom predelu Velikog Ustjuga. A da bi doživljaj u Deda Mrazovom svetu bio potpun, srpska porodica je bila smeštena u specifičnoj drvenoj gostionici koja se nalazi u okolini rezidencije Deda Mraza.

– Ni u najluđim snovima nisam verovao da ću jednog dana otići u Deda Mrazovu rezidenciju. Imponovalo mi je kada nam je saopšteno da smo prvi Srbi koji su bili u tom delu Rusije. Ovakvo iskustvo ostaje za ceo život, a posebno lepota građevina koje smo posetili u Moskvi – objasnio je tata Mirko, po povratku sa ovog interesantnog sedmodnevnog putovanja, dodajući da će ga na ovu pustolovinu uvek podsećati 220 fotografija koje su izradili čim su došli u Srbiju.

Naši sugrađani su bili fascinirani Deda Mrazovom sobom i krevetom sa sedam jastuka, na kojima, zavisno od dana i raspoloženja, veseli čikica spava od ponedeljka do nedelje.

Danijela Davidov

[objavljeno: 12.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.