Protokol o saradnji Beograda i Maribora: Otvoreni za ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju

Izvor: Blic, 11.Sep.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol o saradnji Beograda i Maribora: Otvoreni za ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju

Direktori Turističkih organizacija Beograda i Maribora Miodrag Popović i Janja Viher potpisali su danas Protokol o saradnji, koji će omogućiti bolju promociju turističkih potencijala dva grada.

Protokol je potpisan u prisustvu gradonačelnika Beograda i Maribora Siniše Malog i Andreja Fištraveca, koji su izrazili zadovoljstvo što se saradnja dva grada, započeta u aprilu intenzivno razvija.

Gradonačelnik Maribora je rekao da su mariborska preduzeća zainteresovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da sa srpskim preduzećima rade na projektu "Beograda na vodi".

Napominjući da se u Beogradu oseća kao kod kuće, Fištravec je istakao da je politika Maribora da sarađuje sa gradovima koji su otvoreni za ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju.

- Obavezni smo da građanima pružimo bolji životni standard i kad je reč o komunalnoj delatnosti od Beograda mozemo mnogo da naučimo - rekao je Fištravec.

Kako je dodao, Slovenija može Srbiji na njenom evropskom putu "svašta da ispriča", kao "insajder" koji je već u EU.

- Radimo na rekonstrukciji našeg aerodroma i cilj nam je da se sa Beogradom povežemo i avio-linijom - rekao je Fištravec.

Izrazivši zadovoljstvo što je delegacija Maribora u poseti Beogradu, gradonačelnik Beograda je rekao da kroz povezivanje gradova u regionu, možemo da budemo jači i zajedno se predstavimo u još boljem svetlu.

Mali je podsetio da je JKP "Parking servis" pre nekoliko dana predstavio na sajmu u Celju modele naplate parking i konktrole parkiranja ukazujući da je i Maribor zainteresovan za to rešenje.

- Ako sve bude išlo, "izvozićemo" to naše rešenje i dokazati da smo lider u regionu i u smislu novih tehnologija, a zaradićemo i novac - rekao je Mali.

On je dodao da Beograd već dugo godina sarađuje sa Ljubljanom, što nije prepreka za saradnju i sa drugim gradovima, i najavio uzvratnu posetu beogradske delegacije Mariboru za početak naredne godine.

- Što vise radimo zajedno, biće više projekata, a onda nam je samo nebo granica kako ćemo da ih realizujemo - rekao je Mali.

Napominjući da je plan da Er Srbija uvede direktne letove za Njujork, Mali je rekao da je to šasna za promociju celog regiona, kako bi taj let imao smisao.

- Onaj ko dođe u Beograd iz Njujorka ima samo još pola sata leta do Maribora, Zagreba, Ljubljane...zašto ne bi otišao i tamo - rekao je Mali.

Iako smo i ujedinjeni mali na globalnom nivou, dodao je Mali, sigruno bismo bili jači zajedno.

Gradonačelnik je rekao da očekuje čvršću saradnju Privrednih komora dva grada i dodao da Beograd može od Maribora da nauči mnogo kad je reč o upravljanju otpadom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.