Izvor: Politika, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna šetnja uličnih prodavaca

"Naoružani" pištaljkama i parolama ulični prodavci iz Bulevara kralja Aleksandra, njih stotinak, organizovali su juče dvočasovnu protestnu šetnju od platoa u Jagićevoj ulici do zgrade opštine Zvezdara tražeći legalizaciju ulične prodaje i postavljanje tipskih tezgi. Okićena crvenom trakicom koja, kako je objasnila, "simbolizuje krv koju su umeli da proliju na ulici za odbranu radnih mesta", predvodila ih je Dragica Stojimanović, predsednica njihovog Udruženja "Bulevar – Zvezdara".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Među nama ima ljudi svih nacionalnosti, koje je nedostatak radnih mesta okupio pored tezgi na ulici. Zajedno sa "običnim radnicima" tu "krpice" preprodaju magistri i diplomirani ekonomisti koji su ostali bez posla u firmama, tako da znamo šta je porez i želimo da ga plaćamo, ali tek kada nam dozvole da radimo na Bulevaru. Nesmetan rad na ulici onemogućen nam je od 25. juna, zbog kontrola tržišne, gradske i opštinske inspekcije, tako da vrebamo trenutke kada se inspektori povlače sa trotoara, da barem nešto prodamo, da preživimo – naglasila je Stojimanovićeva.

Objasnila je da protestnih šetnji neće biti dok ne prikupe dovoljno potpisa sugrađana za legalizaciju prodaje na Bulevaru. Posle toga nameravaju da organizuju protestnu šetnju do Skupštine grada i predstavnicima gradskih vlasti uruče peticiju.

Miloš Petrović, savetnik predsednika opštine i koordinator akcije uklanjanja preprodavaca sa Bulevara, istakao je da zahtev trgovaca za legalizaciju prodaje u toj ulici nije realan, jer nigde u gradu ona nije dozvoljena. Gradske i opštinske vlasti su voljne da reše problem preprodaje, ali postavljanje tipskih tezgi po svoj prilici neće biti, jer će Bulevar kralja Aleksandra uskoro biti preuređen i proširen sa parne strane koju traže preprodavci.

– Trgovci su tokom protestne šetnje dolazili na pogrešnu adresu, odnosno ispred zgrade opštine Zvezdara. Mi nismo zaduženi za rešavanje njihovog problema, već gradske vlasti, koje su kao i mi voljne da se svi sastanemo i dogovorimo o njihovom prelasku u treću halu TC "Depo". Ako preprodavcima ne odgovara ovaj prostor, saslušaćemo ih i dogovoriti se kako da ga preuredimo. Trenutak iskorenjivanja ulične prodaje u Beogradu je blizu, a uvođenje komunalne inspekcije doprineće tome. Nemam ništa protiv mirnog protesta prodavaca, razumem da deo njih jedva preživljava od preprodaje, ali je ne možemo dozvoliti. Inspekcijske kontrole biće nastavljene – odlučan je Petrović.

U Ministarstvu trgovine i usluga, čiji inspektori sa gradskim i opštinskim kontrolišu preprodaju u Bulevaru, istakli su da je to što traže ulični prodavci apsurdno i istakli da ne mogu da legalizuju nešto što nije dozvoljeno.

– Ako bismo ozakonili uličnu prodaju na Bulevaru kralja Aleksandra, onda ne bismo mogli da se bunimo kada bi sugrađani izneli robu nasred Terazija i počeli i tu da je preprodaju. Ne vidimo razlog da samo preprodavcima iz Bulevara progledamo kroz prste i tako prekršimo zakon – objasnili su predstavnici Ministarstva.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.