Protest studenata, traže budžet za 60 bodova

Izvor: Kurir, 09.Apr.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest studenata, traže budžet za 60 bodova

Dekan Vladimir Divac je delegaciji studenata navodi da fakultet nije dobio dovoljno sredstava za finansiranje svih studenata koji su godinu završili sa 60 bodova

BEOGRAD - Deo studenata Fakulteta primenjenih umetnosti počeo je ispred dekanata protest zbog toga što im sa 60 bodova nije garantovan upis u narednu godinu studija uz budžetsko finansiranje.

Delegaciju nezadovoljnih studenata primio je dekan Fakulteta primenjenih umetnosti Vladimir Divac i tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je za sredu, 11. april, dogovoren sastanak sa državnim sekretarom za visoko obrazovanje Radivojem Mitrovićem, rekla je predstavnica studenata Vesna Đoković.

Kako objašnjavaju učesnici protesta, nemaju svi studenti koji su ostvarili 60 bodova u prethodoj godini pravo na budžetsko finansiranje, jer se rang-lista pravi i na osnovu prosečne ocene studija po studijskim grupama.

Maksimalan broj poena, kako tvrde, ne znači automatski da neće morati da plate školarinu u iznosu od 200.000 dinara.

Oni su dodali i da ne znaju zašto je u njihovom slučaju načinjen izuzetak pošto na drugim fakultetima studenti mogu da se upišu na narednu godinu o trošku države i sa 48 bodova.

Predstavnica studenata Vesna Đoković podsetila je da su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti protestovali i 2. marta ove godine ispred zgrade Ministarstva i da im je tada državni sekretar Mitrović rekao da je fakultetu uplaćeno devet miliona dinara.

Kako je dodala, dekan Divac je, međutim, delegaciji studenata saopštio da fakultet nije dobio dovoljno sredstava za finansiranje svih studenata koji su godinu završili sa 60 bodova.

Sastanaku sa studentima u sredu pored državnog sekretara prisustvovaće i dekan, kako ne bi kasnije, prema rečima Đokovićeve, bilo prevaljivanja odgovornosti sa jedne na drugu stranu.

Studenti, ipak, uz objašnjenje da žele da pokažu da su ozbiljni u nameri da reše problem, nisu okončali protest, koji je nastavljen ispred jedne od zgrada fakulteta u Karađorđevoj ulici.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.