Izvor: Politika, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propust u lečenju ili zakasnela pomoć

Šestog novembra oko jedan sat posle ponoći Ljubici Vuksanović je po povratku iz Gradske bolnice, u kojoj je provela oko pet sati i iz koje su je lekari otpustili kao slučaj koji nije hitan, ponovo pozlilo i ona je nažalost ubrzo preminula u svom stanu. Prema rečima Dragana Popovića, sina Vuksanovićeve, kad joj je pozlilo, njen suprug Dušan Pavlović je pozvao Hitnu pomoć, koja je odbila da dođe po drugi put, a i iz bolnice je otpuštena kao neko ko nije hitan slučaj. - Kada je mojoj majci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvi put pozlilo, njen suprug je pozvao Hitnu pomoć koja je oko 17.40 časova odvezla u Gradsku bolnicu u kojoj je zadržana oko pet sati. Najpre je oko sat vremena provela u hodniku, čekajući da je pregledaju internista, hirurg i ginekolog. Posle svih pregleda lekari su konstatovali da njeni zdravstveni problemi nisu hitni i otpustili je iz bolnice, a Hitna pomoć ju je vratila kući. Budući da joj je ponovo pozlilo, pozvana je Hitna pomoć, ali naišli smo na negodovanje, a lekar koji se javio na telefon nije hteo da pošalje kola već je psovao i vređao i ni u jednom trenutku nije pitao za zdravstveno stanje pacijenta. Najpre je upitao zašto pacijenta porodica sama ne odveze do bolnice, jer, kako je rekao, oni ne mogu da voze celu noć " gore-dole kao da su taksisti". Posle toga smo se obratili zaštitniku pacijentovih prava u Hitnoj pomoći, a lekar je suspendovan. Naredni korak je žalba Gradskoj bolnici - objasnio je Popović.

Dr Branislav Lazić, direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kaže da je, čim je preslušan tonski zapis, dr Sead Šehić, koji je obavio pomenuti telefonski razgovor, suspendovan.

- Što se tiče reči i izraza koji su upotrebljeni tokom razgovora, o tome me je izvestio zaštitnik pacijentovih prava i dostavio mi je transkript razgovora, a na osnovu toga, ja sam, kao direktor ove ustanove, suspendovao doktora Šehića. Osim toga, izveštaj o tom događaju predat je Stručnom savetu Hitne pomoći, kao najvišem upravnom telu naše kuće, pravnoj službi, zaštitniku pacijentovih prava i Ministarstvu zdravlja i posle njihovog mišljenja i procene biće odlučeno o daljim merama - rekao je dr Lazić.

Dr Zoran Ivanković, direktor Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže za "Politiku" da je čim je iz medija saznao o slučaju Vuksanovićeve oformio Komisiju unutrašnjeg stručnog nadzora koja će detaljno ispitati sve pojedinosti.

- Komisija je oformljena čim smo saznali da je preminula pacijentkinja dovožena u našu bolnicu, i to pre nego što je porodica podnela žalbu zaštitniku pacijentovih prava. U komisiji su profesori, načelnici odeljenja Hirurgije, Interne i Neurologije, koji će detaljno ispitati svu medicinsku dokumentaciju, proceduru pregleda pacijentkinje, kao i parametre na osnovu kojih je otpuštena. Izveštaj komisije biće završen u toku naredne sedmice. Međutim, kako su me obavestili lekari, koji su bili dežurni te noći, pacijentkinja je detaljno ispitana i, kako kažu, nije bilo parametara koji bi ukazivali na alarmantno zdravstveno stanje Vuksanovićeve. Naime, kako je suprug pacijentkinje bio uznemireniji nego što je uobičajeno, obraćena je posebna pažnja. Vuksanovićevu je pregledalo šest specijalista, internista, neurolog, hirurg, urolog, ginekolog i radiolog, a urađena je i kompletna laboratorija. Pacijentkinja je primila i infuziju, a na osnovu konzilijumskog zaključka pacijentkinja je otpuštena. Ipak, komisija će sve detaljno ispitati, posebno dijagnostičku proceduru, a porodica preminule i javnost biće obavešteni o svemu - rekao je dr Ivanković.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.