Izvor: Politika, 24.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promuklost duža od 15 dana –alarm za pregled

Povodom obeležavanja Svetskog dana glasa biće održan ORL simpozijum, na kojem će posebna pažnja biti posvećena promociji zdravog glasa i održavanju takozvane vokalne higijene

Pod sloganom „Investirajte u vaš glas”danas će prvi put u našoj zemlji biti obeležen Svetski dan glasa. Stručnjaci ističu da je ova oblast veoma važna, jer praktično ne postoji ljudska aktivnost za koju nije potreban očuvan glas, govor i sluh. Lekari objašnjavaju da je savremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doba donelo brojne probleme u vezisa pogrešnom upotrebom ili zloupotrebom glasa, a da tek onda kada se ispolji promuklost ljudi shvate koliko je glas važan činilac u komunikaciji.

U „Sava centru” danas će, povodom obeležavanja ovog važnog datuma, biti održan Međunarodni ORL simpozijum, na kojem će posebna pažnja biti posvećena promociji zdravog glasa i održavanju takozvane vokalne higijene. Gosti prestonice biće najveći stručnjaci iz ove oblasti, koji se bave problemima grkljana i obnavljanjem glasa, i to iz Amerike, Belgije, Holandije, Nemačke i Austrije.

Docent dr Jovica Milovanović, načelnik operacionog bloka i odeljenja intenzivne nege Instituta za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkogcentra Srbije, kaže da se ovaj datum obeležava već deset godina, a prvi put na prostoru jugoistočne Evrope.

– Svetski dan glasa je 16. aprila, ali smo skup pomerili zbog obeležavanja pravoslavnog Uskrsa. Ovom prilikom će biti održan i kurs američkog stručnjaka iz oblasti vokalnih proteza, koji će pokazivati kako se te proteze stavljaju kod pacijenata kojima je izvađen grkljan zbog kancera. To znači da se stavljanjem takve proteze omogućava bolesnicima da imaju glas, a od ove godine one se nalaze na teretu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i očekujemo da će njihova ugradnja uskoro postati rutina. One, inače, koštaju oko 300 evra i menjaju se dva puta godišnje – istakao je dr Milovanović.

Na skupu će biti reči i o problemima koji prate poremećaje glasa i govora, a ujedno će biti obeležena i 115-godišnjica srpske otorinolaringologije, 85 godina Instituta za ORL KCS, kao i pet i po decenija postojanja Katedre za ORL na Medicinskom fakultetu.

– Mi imamo dvadesetogodišnje iskustvo u lečenju malignih tumora laserom. U zavisnosti od lokalizacije tumora, pacijenti imaju različite tegobe. Ali, nisu svi problemi sa glasom povezani sa tumorima. Neki, recimo, imaju čvoriće na glasnicama. Oni koji zbog prirode posla, takozvani vokalni profesionalci, upotrebljavaju glas više nego što je potrebno, pa im se na glasnicama stvaraju čvorići. Kod nas se godišnje pregleda od 4.000 do 5.000 pacijenata, a kod 300 do 400 bolesnika utvrdi se postojanje kancera. Prva tegoba koju imaju pacijenti koji moraju da posete ORL lekara u domu zdravlja jeste promuklost koja traje duže od 15 dana. Kod nas se pregledi ne zakazuju, a uz uput lekara iz doma zdravlja svi koji dođu u toku prepodneva budu pregledani – dodao je dr Milovanović.

Do sledećeg obeležavanja Svetskog dana glasa stručnjaci objašnjavaju da će raditi na prevenciji, ranom otkrivanju, pravilnoj dijagnostici i terapiji poremećaja glasa. Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu jeste uvođenje standarda u oblasti ORL,fonojatrije, laringologije i audiologije, kako u dijagnostičkim, tako i u terapijskim postupcima.Lekari naglašavaju da je važno da se građani barem na današnji dan sete svog glasa i zapitaju:da li ga zloupotrebljavaju, da li ga pogrešno koriste,da li im je neko rekao da su promukli,da li su primetili da im je glas drugačiji nego ranije, da li koriste glas više sati u kontinuitetu... Stručnjaci upozoravaju da uvek treba imati na umu da se – dobar glas čuje daleko.

-----------------------------------------------------------

Jedinstvena intervencija

Povodom Svetskog dana glasa, plastični hirurzi i otorinolaringolozi u Zagrebu obnovili su glas pacijentkinji vadeći masno tkivo liposukcijom i ubrizgavajući ga u njene glasne žice. Složena operacija, prva te vrste u Hrvatskoj, trajala je oko sat vremena. Dr Milovanović kaže da se takva metoda trenutno ovde ne koristi, jer nema svakodnevnu primenu.

Danijela Davidov-Kesar

[objavljeno: 24/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.