Izvor: Blic, 18.Sep.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenjeni nazivi više ulica u Beogradu

Svoje ulice ili trgove u Beogradu, novom odlukom Skupštine grada, dobili su režiser Ljubomir Muci Draškić, astronom Galileo Galilej i ruski pesnik Vladimir Visocki.



Plato iza pozorišta Atelje 212 u Beogradu nosiće naziv dugogodišnjeg upravnika tog pozorišta Ljubomira Mucija Draškića.

Reč je o prostoru koji povezuje Vlajkovićevu i Svetogorsku ulicu iza Ateljea.

U opštini Zemun ulica Albanska preimenovana je u Zadužbinsku, a bez svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulice u Zemunu su ostali Ivan Cankar, France Prešern i Ljudevit Gaj.

Slovenački književnici i hrvatski jezikoslovac imaju svoje ulice na Voždovcu, odnosno na Zvezdari.

Umesto po Cankaru ulica u centru Zemuna sada se zove po predratnom novinaru Politike Jovanu Miodragoviću, mesto Prešerna na Kalvariji zauzeo je Dr Milivoj Babić, nekadašnji predsednik Srpske pravoslavne crkveno školske opštine Zemun, dok je Gajeva ulica ispod Gardoša preminovana u Lagumsku.

Više ulica dobilo je nazive po toponimima ili ljudima iz Krajine i Slavonije, s obzirom da u tim naseljima, kako je obrazloženo, zivi veliki broj izbeglica iz tog kraja.

Ulica Mrcinište nova 23 u Mesnoj zajednici Batajnica dobila je naziv Islam Grčki po mestu u Hrvatskoj u kome je živeo pisac Vladan Desnica, dok je u borčanskom naselju Mali Zbeg, jedna ulica dobila naziv Ulica Ivana Galeba po junaku iz romana Vladana Desnice.

U opštini Palilula između ulica Kninske Krajine i Iriškog venca nalazi se ulica koja je dobila naziv Tenjska po mestu u istočnoj Slavoniji.

U opštini Voždovac u mesnoj zajednici Jajinci više ulica dobilo je nazive po toponimima iz Grčke, pošto se Voždovac pobratimio sa grčkim ostrvom Kefalonija. Stanovnici Jajinaca koji su živeli u krakovima Bulevara JNA od sada će živeti u Kefalonijskoj, Olimpskoj i ulicama Liksuri i Atika.

Svoje ulice u Beogradu dobili su i astronom Galileo Galilej (u Malom Mokrom Lugu), ruski pesnik Vladimir Visocki, osnivač prve škole za slepe Veljko Ramadanović (na Vidikovcu), Britanka Flora Sends, koja je pomagala srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu (u Lisičjem potoku).

Po Vučevu, mestu bitke protiv Nemaca na Sutjesci u Drugom svetskom ratu, zvaće se jedna do sada bezimena ulica u Borči. U tom naselju svoju ulicu - Batinjolsku - dobilo je i Francusko društvo Batinjol koje je 1924. godine izgradilo nasip i sprečilo učestale poplave u tom kraju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.