Proizvodi iz mašte u đačkim fabrikama

Izvor: Politika, 23.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodi iz mašte u đačkim fabrikama

Osnovci i srednjoškolci sa velikom ljubavlju prave mirišljave sveće, keramičke posude, šalove, stolnjake i mnoge druge upotrebne i ukrasne predmete. – Sve što je potrebno za negu tela može se naći u radionici Šeste gimnazije

Proizvodnja im je možda mala, ali kvalitet je zagarantovan. Članovi učeničkih zadruga, osnovci i srednjoškolci, sa velikom ljubavlju prave mirišljave sveće, keramičke posude, šalove, stolnjake i mnoge druge upotrebne i ukrasne predmete. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Njihove rukotvorine su u Osnovnoj školi „Sava Jovanović Sirogojno” imali prilike da vide predstavnici Saveza učeničkih zadruga Srbije.

– Postoje poljoprivredne, kao i zadruge za industrijske, zanatske i uslužne delatnosti. Svaka zadruga ima radne pogone, na čijem je čelu pedagoški rukovodilac. Đaci i nastavnici najčešće se bave narodnom radinosti, pčelarstvom, poljoprivredom, a obavezan deo je briga o uređenju škole – kaže Zoran Šešlija, sekretar Saveza učeničkih zadruga Srbije.

Na smotri su učestvovale učeničke zadruge iz specijalnih osnovnih škola „Dušan Dugalić”, „Sveti Sava” iz Umke, „Sava Jovanović Sirogojno”, kao i Prve obrenovačke osnovne škole i Šeste beogradske gimnazije. Gotovo sve što je potrebno za negu tela može se naći u radionici „Dasub” Šeste gimnazije čiji članovi ručno prave kozmetiku. Šamponi, gelovi za tuširanje, soli za kupanje, kreme za negu lica ili noktiju, ulja i gelovi za čišćenje lica, ulja za masažu ili proizvodi za uklanjanje celulita zadovoljiće ukus svake dame.

– Prošle godine išli smo u Francusku, u Provansu, na usavršavanje. Posetili smo nekoliko njihovih fabrika za proizvodnju sapuna i parfema i učili o destilaciji eteričnih ulja, procesu proizvodnje kozmetičkih preparata – priča Aleksandra Derasić, jedna od dvadeset pet „radnica” u pogonu „Dasuba”.

Nada Stević, mentor radionice za tkanje OŠ „Sava Jovanović Sirogojno”, sa učenicima od prvog do osmog razreda veze stolnjake i podmetače, tka šalove i krpare, pravi i ukrašava torbe. Topli i unikatni šalovi koje ispletu ovi osnovci, na svakoj prodajnoj izložbi planu za tili čas, a đacima je jedino žao što kod kuće nemaju razboje, pa moraju da prekidaju svoj rad do narednog dana.

– Počinjemo od jednostavnih vezova, a devojčice iz starijih razreda heklaju čipku na porubima podmetača. Današnji prvaci, koji tek uče da koriste iglu i konac, u osmom razredu već će znati da besprekorno izvezu cvetove na stolnjacima – kaže Stevićeva.

Proces proizvodnje teče kao u pravoj fabrici, s tim što ove učeničke u radu koriste samo vešte ruke i bujnu maštu. Oko 40 mališana iz Osnovne škole „Dušan Dugalić” pravi sveće najrazličitijih oblika, a u tome im pomažu njihovi nastavnici.

– Jedan izliva vosak u kalupe, drugi farba sveću, treći je lakira i kada se tako podelimo rad ide brzo i očas posla napravimo sveću kakvu želimo. Učenici zaista uživaju u tome – priča Biserka Salević, pedagoški rukovodilac ove zadruge.

J. Beoković

[objavljeno: 24/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.