Prodavci na ceni

Izvor: Politika, 19.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodavci na ceni

Na voždovačkom sajmu zapošljavanja 14 poslodavaca nudilo nova radna mesta. – Firme uglavnom tražile nižu stručnu spremu

„Nema krize, svaki novi radnik je dobrodošao”, ohrabrila je Ana Pavlović, menadžer prodaje firme „Hleb i kifle”, posetioce jučerašnjeg sajma zapošljavanja na Voždovcu koji su došli rešeni da pronađu prvi ili bolji posao.

Za samo jedan sat više od 200 sugrađana prišlo je štandu ovog preduzeća koje je nudilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deset novih radnih mesta.

– Čovek može da živi bez mnogo stvari, ali ne i hrane. Zato kod nas nema krize i uvek su nam potrebni prodavci u pekarama. Ova navala svedoči da je u poslednje vreme mnogo ljudi ostalo bez posla – rekla je Pavlovićeva i dodala da je upravo zbog toga prvi sajam zapošljavanja ove godine koji su zajednički organizovali opština Voždovac i Nacionalna služba za zapošljavanje, pun pogodak.

Drugačijeg je mišljenja dvadesetpetogodišnja Marija Ilić, ekonomista, koja u hali sportskog centra „Šumice” juče nije videla put koji bi je odveo do udobne fotelje u nekoj kancelariji.

– Od 14 firmi koje su se predstavile većina nudi posao prodavca, odnosno traži nižu stručnu spremu. Za mene koja sam završila ekonomski fakultet posla nema. Kako stvari stoje, ako muka uskoro natera moraću i ja među trgovce – iskrena je Marija koja je radnu biografiju predala kompanijama „Futura plus” i „Vatrosprem”.

Aleksandar Alanović (29), viši sportski trener, nema ništa protiv da bude prodavac. Kako kaže, očekuje da ga upravo za to radno mesto pozovu poslodavci kod kojih je okušao sreću.

– Bez obzira na to što sam trener košarke, već sam se oprobao u dve trgovinske firme. U poslednjoj su, zbog ekonomske krize, nedavno masovno otpustili zaposlene i zato sam na sajmu. Situacija je teška, ali posla uvek ima, samo treba biti uporan – optimista je Aleksandar čije mišljenje očigledno dele mnogi sugrađani koji su strpljivo u redu stajali ispred štanda kompanije „Maska grup” kako bi predali si-vi.

Ovo preduzeće tražilo je čak 25 radnika najšireg opsega, od menadžera i upravnika restorana do konobarica, molera, noćnih čuvara...

– Prvi put učestvujemo na sajmu i oduševljeni smo posetom. Gužva je definitivno najveća kod nas. Tek što su se otvorila vrata „Šumica”, a na našem štandu bilo je više od 200 biografija. Dug je dan... – kazala je Nada Nakončić, menadžer ove firme, i dodala da većinu kandidata čine stariji stanovnici prestonice.

Isto zapažanje deli i četrdesetogodišnja Sanja Kampe, geolog, koja ističe da je na ovakvim manifestacijama uobičajeno videti mlađe ljude.

– Ne očekujem ništa. Već sedam godina bezuspešno tražim posao. Završila sam brdo različitih kurseva i nema posla. Došla sam prvi put na ovakav sajam i s obzirom na trenutnu ponudu mislim da nisam baš spremna da radim u kiosku – kaže Kampe koja je ipak u fasciklu uredno spakovala deset radnih biografija.

Među štandovima „Idee”, „Parking servisa”, „Viner osiguranja”, „Štampe” i drugih firmi, upečatljivo je štrčao pult najveće sportske manifestacije koja prestonicu očekuje na leto – Univerzijade. Razmišljajući kakav to posao nude organizatori, veliki broj posetilaca je ipak odlučio da se detaljnije raspita.

– Kada im objasnimo da ne nudimo radna mesta, već mogućnost da volontiraju na najvećem sportskom takmičenju na svetu posle Olimpijade, interesovanje sugrađana ipak ne splasne. A i zašto bi kada je volontiranje jedan od bitnih preduslova prilikom zapošljavanja. Zato su nas mnogi saslušali i posle pola sata vratili sa decom, rođacima i komšijama kako bi se svi zajedno prijavili – otkrila je Ruža Ilić, vođa tima odseka za događaje sektora volonteri, Univerzijade Beograd.

J. C.

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.