Prodao automobil sada mora u zatvor

Izvor: Blic, 27.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodao automobil sada mora u zatvor

Slavko Marušić

Već nedelju dana, kad god mu neko pozvoni na vrata, penzioner Slavko Marušić (68) pomisli da su to policajci došli da ga vode u zatvor. On je kažnjen sa 2.300 dinara ili četiri dana zatvora, zato što je čovek kome je oktobra 2005. prodao tada registrovanog "stojadina”, posle pet meseci uhvaćen da vozi pomenuti automobil sa isteklom saobraćajnom dozvolom!

Naime, nadležni sud je kaznio Slavka jer je na dan isticanja registracije, 25. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2005, u saobraćajnoj dozvoli stajalo njegovo ime, uprkos kupoprodajnom ugovoru koji je mesec dana pre toga overen u Opštini Novi Beograd.

Pošto je odbio da plati kaznu, Marušić je, da sve bude bizarnije, 18. decembra ove godine primio poziv da 17. decembra dođe na izdržavanje četvorodnevne zatvorske kazne u KPZ Padinska Skela (nije štamparska greška, prim. nov)!

- Ako policajci dođu da me vode u zatvor, poći ću sa njima, a kada odležim kaznu, tužiću Državu - kaže Slavko koji boluje od angine pektoris.

U izjavi za "Blic”, Marušić je rekao da je svog dvadesetjednu godinu starog "Stojadina” prodao 18. oktobra 2005. godine izvesnom Đurđu Tošiću iz Beograda. Istog dana, u Opštini Novi Beograd overen je ugovor o kupoprodaji. Međutim, u martu 2006, Tošića je u Pančevu zaustavila saobraćajna policija i napisala mu prekršajnu prijavu, jer nije obnovio registraciju koja je u međuvremenu istekla.

- Par meseci posle tog događaja, dobio sam poziv da se javim gradskom sudiji za prekršaje, po zahtevu pančevačkog sudije. Otišao sam u Timočku, priložio kupoprodajni ugovor i objasnio o čemu se radi. Kada me je saslušala, sudija mi je rekla da ne brinem, jer će sve biti u redu. Ipak, u septembru 2006. dobio sam rešenje pančevačkog suda da sam kažnjen zato što je u saobraćajnoj dozvoli na dan isticanja registracije stajalo moje ime, na osnovu čega je sud zaključio da sam ja bio vlasnik vozila u vreme kada je počinjen prekršaj – objašnjava naš sagovornik.

Marušić kaže da se na presudu pančevačkog suda žalio drugostepenom organu, ali da je Nemanja Okuka, sudija Veća za prekršaje u Novom Sadu, odbacio žalbu. Iako je i sudija Okuka video kupoprodajni ugovor, on je u obrazloženju presude naveo da je „ugovor falsifikovan ili da ga zbog nedozvoljene aljkavosti opštinski organ nije dostavio Policijskoj upravi za grad Beograd". I tako, pošto su se sudije rukovodili zakonskom odredbom da je vlasnik vozila onaj čije se ime nalazi u saobraćajnoj dozvoli, ispalo je da je Slavko Marušić napravio prekršaj, bez obzira na to što tada nije ni bio na tom mestu, a u kola nije seo više od 15 godina.

Sa druge strane, u Opštini Novi Beograd uputili su nas na filijalu Poreske uprave, gde su nam rekli da oni samo naplaćuju porez, te da ništa ne šalju policiji.

Sudija na odmoru

Kada smo u pokušaju da razgovaramo sa sudijom Nemanjom Okukom nazvali Veće za prekršaje u Novom Sadu, neimenovani sagovornik iz ove institucije zamolio nas je da malo sačekamo, nakon čega nam je rekao da će sudija biti tu tek posle praznika. Na pitanje da li to znači da sudija neće dolaziti na posao do kraja januara, sagovornik je kratko odgovorio: „Da".

Radio kao sudija za prekršaje

Slavko Marušić je poslednji put seo u „stojadina" kojeg je prodao Đurđu Tošiću, 1992. godine, kad je sa porodicom izbegao iz Mostara. „Stojadin", koji mu je tada bio jedina imovina, u trenutku prodaje procenjen je na 15.000 dinara. Marušić je, inače, diplomirani pravnik u penziji, a sedamdesetih je u Gradu na Neretvi dve godine radio kao sudija za prekršaje. Pošto po dolasku u Beograd nije našao posao u struci, prodavao je rumunsku robu na automobilima u Bulevaru revolucije i za to vreme napisao dve knjige: Priča o Zahumlju ili Drijevska crkva i Zahumlje Herceg.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.