Problemi studenata sa upisom godine

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi studenata sa upisom godine

Studenti beogradskih fakulteta zatražili da se što pre pristupi rešavanju problema studenata koji ne mogu da sakupe dovoljno bodova za upis naredne godine i tako steknu, ili ostanu, u statusu budžetskih studenata.

Tokom trajanja i po završetku sednice, u holu rektorata na Studentskom trgu 1 okupilo se 50-ak akademaca. Student prorektor Sonja Nekratijević je rekla da akademci ne mogu da ostvare potreban broj bodova, jer programi na pojedinim fakultetima još nisu reformisani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Zbog neadekvatno sprovedene reforme i neprilagodjenosti opterećenja, prošle godine je promenjen zakon, pa, na primer, student prve godine umesto 60 treba da prikupi 37 bodova, podsetila je ona i dodala da su mnogi programi samo "prepakovani".

Izmenama je predvidjeno da se svake godine broj bodova sukcesivno povećava, kako bi se fakultetima ostavilo dovoljno vremena da svoje studijske programe prilagode mogućnostima prosečnog studenta.

Medjutim, retki su fakulteti koji su svoje programe naknadno prilagodjavali, pa je iz godine u godinu sve teže ostvariti uslove upisa, koji se sukcesivno povećavaju, objasnila je Nektarijevićeva.

Ona je istakla da je najveći problem na grupaciji prirodno-matematičkih fakulteta gde ni smanjen broj bodova ne može da se ostvari.

"Zalažemo se da se reforma sprovede onako kako bi prosečan student, kao što i zakon kaže, mogao da ostvari 60 bodova na godini da bi o trošku budžeta mogao da upiše narednu godinu", rekla je Nektarijevićeva. Studenti će morati da organizuju proteste ukoliko se ne izadje u susret njihovim zahtevima.

Takodje, apelujemo na Senat da se što pre oformi komisija za preispitivanje opterećenja studenata u okviru 60 bodova, koja će da utvrdi koliko je zaista opterećenje studenta po godini, kao i da li su adekvatno dodeljeni bodovi odredjenim predmetima, kazala je ona.

Na sednici Senata je dogovoreno da fakulteti početkom oktobra dostave podatke o tome koliko je studenata koji ne mogu da ispune uslov za upis godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.