Izvor: Politika, 27.Okt.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi s brojilima ohladili radijatore

Elektrodistribucija Beograd” je isključila struju u 12 grejnih podstanica, čime je 20 zgrada ostalo bez grejanja. – Oni koji moraju da legalizuju merače potrošnje električne energije, na daljinsko grejanje će čekati najmanje 45 dana

Radijatori u 20 zgrada, od kojih su neke u u centru prestonice, već prvih dana grejne sezone ostali su hladni. Razlog –„Elektrodistribucija Beograd” je prošle nedelje isključila struju u 12 podstanica iz kojih stanovi dobijaju grejanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kako ističu stanari s kojima smo razgovarali, na mnogim lokacijama to je učinjeno bez najave, iako „Beogradskim elektranama” uredno plaćaju račune.

Željko Marković, direktor EPS snabdevanja, objašnjava razloge zbog kojih je su grejne podstanice ostale bez struje. U prvoj grupi su zgrade u kojima se brojila vode na ime investitora koji nije plaćao račune za zajedničku električnu energiju. Tako je, na primer, u Bokeljskoj ulici broj 5, gde investitor duguje 13.500 dinara.

U drugoj grupi su podstanice čija brojila nikada nisu registrovana u EDB-u kao što je slučaj u Dalmatinskoj 117 i Ulici Ljubomira Stevanovića 36. Ovo se kvalifikuje kao krivično delo krađe struje – precizira Marković.

Struja će svim isključenim grejnim podstanicama biti vraćena, pod uslovom da se izmire dugovanja, ili da stanari registruju brojilo na skupštinu stanara, ako je to bilo sporno, objašnjava direktor EPS snabdevanja.

Ko plati zaostale račune, može odmah da računa na grejanje, a oni koji tek treba da legalizuju brojila moraće da se strpe najmanje 45 dana.

Marković ističe da u Beogradu ima 8.500 podstanica sa legalnim brojilima i navodi specifičan slučaj sedmospratnice u Takovskoj 6 gde podstanica za grejanje nikada nije ni imala svoje brojilo, već je bila priključena na firmu „Partizanski put” koja je nekada bila na toj adresi. Potrošena zajednička struja stanara te zgrade išla je na račun  preduzeća. Kada je  „Partizanski put” otišao u stečaj, struju za napajanje podstanice više niko nije plaćao. Zato su im radnici EDB-a u junu skinuli brojilo.

Stanari juče nisu bili raspoloženi za razgovor i upućivali su nas na obaveštenje na ulazu u zgradu, overeno pečatom Skupštine stanara. U njemu piše da je 22. oktobra podnet zahtev EDB-u da izda saglasnost za postavljanje novog brojila. Ali, nema informacije koliko će ta procedura da potraje, što znači da je neizvesno kada će radijatori ponovo biti topli.

Stanare zgrade u Dalmatinskoj 117, zadesila je ista nevolja ovih dana. Ističu da su na daljinski sistem priključeni 2005. godine i da nisu imali pojma da njihovo brojilo nije registrovano u EDB-u.

– Ključ od podstanice je kod radnika „Elektrana”, mi tu ne ulazimo. Gotovo deceniju smo se grejali bez problema.Onda su se prošlog utorka radijatori ohladili. Komšija je nekoliko dana pokušavao telefonom da dobije „Elektrane”. Kada mu je to konačno uspelo, rekli su da objašnjenje potražimo u EDB-u – navodi Goran Rakić, stanar zgrade u Dalmatinskoj 117. On dodaje da su deset dana pokušavali da od „Elektrodistribucije” doznaju u čemu je problem.

– Imamo dokument „Elektrana” iz 2005. na kome piše da je obavljen tehnički prijem podstanice i da je priključena na brojilo. Ako je naše brojilo nelegalno, kako se to ispostavilo tek sada, posle gotovo deset godina – pita se Rakić.

D. J. S. – M. R. B.

objavljeno: 28.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.