Primaće pacijente do 21 sat

Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primaće pacijente do 21 sat

Radno vreme domova zdravlja u Beogradu veoma brzo biće produženo do 21 sat umesto dosadašnjeg od 7 do 19, 19.30 ili 20 sati. Ovaj predlog stigao je od strane Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a Gradski sekretarijat za zdravstvo ga je prosledio direktorima domova zdravlja na razmatranje i eventualne primedbe.

Ova inicijativa ima za cilj da zaposlenim građanima koji rade do 17 ili 18 sati lekare učini dostupnijim, ali i da se smanje velike gužve ispred ordinacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Namera Repu­bličkog zavoda za zdravstveno osiguranje je, prema reči­ma direkorke Svetlane Vukajlović, da lekari duže budu pacijentima na raspolaganju, tim pre što oni nemaju punu radnu nedelju od 40 sati ni sa povremenim dežurstvima vikendom.

- Smatram da je korektno prema pacijentima da se radno vreme produži, posebno zato što se već u 19 sati dečije klinike koje pripadaju tercijarnom nivou zdravstvene zaštite pretvaraju u velike domove zdravlja. Dodatna dva sata smanjiće gužve sigurno – kaže za „Blic” Svetlana Vukajlović.

Ovu preporuku domovi zdravlja trenutno razmatraju. Pre njenog usvajanja treba da usaglase pravilnik o početku, trajanju i završetku radnog vremena, kao i pauze za odmor.

Direktorka Doma zdravlja „Voždovac” dr Dragana Nalić smatra da ova ideja može brzo da zaživi i da je reč o dobroj nameri.

- Ovo je idealno za prezaposlene ljude da im se omogući da dođu na red kod lekara i nakon 19 sati. Mislim da nije teško organizovati produženje radnog vremena i da ovo može veoma brzo da počne da se sprovodi u praksi – smatra Dr Dragana Nalić.

Malo više rezerve prema ovoj preporuci ima dr Đorđe Stojiljković, direktor Doma zdravlja „Vračar”. On smatra da je problem ako lekar ostane na poslu do 21 sat, a ujutru mu sleduje prva smena.

- Treba videti i da li je ovo moguće sa postojećim brojem zaposlenih – napominje dr Stojiljković.

Neki domovi zdravlja, poput „Savskog venca”, i ranije su produžili radno vreme do 20 sati. Direktorka ove ustanove dr Mirjana Velimirović ima malu sumnju da li će zaista biti pacijenata do 21 sat, ali smatra da je ovo produženje apsolutno u njihovu korist.

- Trenutno lekari u domovima zdravlja, kad se oduzme pauza i doda činjenica da gotovo niko ne počne u sedam sati da prima pacijente, ne rade ni šest punih sati, tamko da nema smetnje da se radno vreme produži – ističe dr Velimirović.

Pacijenti koje je „Blic” anketirao reagovali su krajnje pozitivno na ovu novinu. Jelena Ivanović (28) iz Mladenovca, inače zaposlena sa „kliznim” radnim vremenom, kaže da će konačno možda i uspeti da stigne do lekara opšte prakse pošto se s posla nikad ne vraća pre 18 sati, a u domu zdravlja tada više ne primaju knjižice.

Reagovali sindikati u zdravstvu

Povodom predloga o produženju radnog vremena domova zdravlja do 21 sat oglasili su se i sindikati u zdravstvu. Njihov stav je da ovo ne sme da se svede na usmenu direktivu, već da je neophodno promeniti pojedinačni kolektivni ugovor sa ustanovama, a zatim dopuniti aneksima ugovore o radu sa svakim zaposlenim. Produženje radnog vremena biće jedna od tema sastanka predstavnika sindikata i Ministarstva zdravlja koji je zakazan za 3. april.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.