Izvor: Politika, 18.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previranje posle đačke tuče u Mirijevu

Nastavničko veće OŠ „Pavle Savić” jednoglasno izbacilo dvojicu dečaka, učesnika u prebijanju učenika osmog razreda. – Majka jednog od napadača, ogorčena, najavila tužbu protiv direktorke

Bura oko tuče koja se pre osam dana desila u mirijevskoj Osnovnoj školi „Pavle Savić”, kada su osmaci M. M. i A. N. nasrnuli na vršnjaka D. H, ne jenjava. Nastavničko veće ove osmoletke jednoglasno je donelo odluku da dvojica dečaka budu premeštena u drugu školu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a Mirjana M., koja se redakciji „Politike” juče predstavila kao majka M. M., preti tužbom protiv direktorke zbog izjave da se „batine koje je D. H. dobio mogu poistovetiti sa pokušajem ubistva”, kao i zato što je njenog sina okarakterisala kao „vođu osnovaca”.

Mirjana priznaje da je njen sin prvi potegao pesnicu, ali zato što je, kaže, „hteo da odbrani svog druga A. N. kome je D. H. pretio i vređao ga”.

– Sve je počelo kada je mlađi brat učenika D. H. provocirao A. N., koji je prisan drug sa mojim sinom. Igrali su se nekom teniskom lopticom, koju je A. N. zagubio na šta je momak pretio da će zbog toga obavestiti svog brata D. H., što je i učinio. D. H. je zapretio da će učeniku A. N. „dovesti ekipu da mu polomi kosti” – rekla je Mirjana.

Do tuče je, kaže ona, došlo posle časova kada se usred međusobne svađe u školskom dvorištu D. H. uneo učeniku A. N. u lice naočigled drugih osnovaca. Nikakvog „uzimanja telefona”, kao što je navedeno, nije bilo.

– Budući da je D. H. mnogo krupniji od A. N, moj sin je pritrčao i udario ga u glavu kako bi stao u odbranu druga, jer je sve izgledao kao da će D. H. nasrnuti na njega – izjavila je Mirjana.

Nakon toga, i A. N. mu je udario šamar od koga je D. H. pao. Kada se pridigao, upitao je prisutne drugove da li ima tragove krvi na licu. Oni su mu odgovorili odrično, pa je otišao iz dvorišta. Mirjana smatrada je nemoguće da je dečak od dva udarcazadobio prelome na licu, kao i da je čudno da je primljen u bolnicu tek šest dana posle incidenta. Ona tvrdi da je reč o ranije zakazanoj intervenciji.

– Ne pravdam sina zbog onoga što je uradio, ali ne dozvoljavam da ispašta zbog nečega što nije uradio – zaključila je Mirjana.

Ivanka Stojadinović, direktorka, tvrdi da nije mislila ništa loše svojom izjavom, već da je na umu imala činjenicu da je Mirjanin sin omiljen u odeljenju. Poistovećivanje sa pokušajem ubistva je, kaže, parafraza onoga što je rekao policajac koji je u školi obavljao uviđaj.

– Kada je nastavničko veće donelo odluku o premeštanju dvojice učenika, pojedini drugari M. M. su plakali. Kazna možda jeste preoštra, ali, oni su osmaci i ne mogu da se ponašaju kako im je volja. Dobila sam lekarski izveštaj o povredama od roditelja D. H. i ne mogu da utvrđujem istinitost dokumentacije – rekla je Stojadinovićeva.

Ona je istakla i da je o celom slučaju obaveštena dan posle incidenta, tako da ne može da kaže šta se zaista desilo.

Komentarišući najavu tužbe, Stojadinovićeva je rekla kako smatra da škola radi po zakonu, kao i da je najbolje da slučaj bude rešen van suda.

D. Bukvić

[objavljeno: 18/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.