Preprodavci zakrčili „Zelenjak”

Izvor: Politika, 09.Maj.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preprodavci zakrčili „Zelenjak”

Jeftine šarene bluzice, majice, kaiševi i donji veš ponovo „krase” žilu kucavicu grada, Zeleni venac. Istina, ne na tezgama raspoređenim u podzemnom prolazu već iznad, pored restorana „Mekdonalds”. Načičkani na trotoaru Brankove ulice, juče su, kao i uvek onemogućavali užurbanim stanovnicima prestonice da prođu „svojim putem”.

– Taman su ih izbacili iz prolaza, a evo ih sad kod „Meka”. Ne može da se probije kroz gužvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koju stvaraju. Ovo je stvarno smešno. Dole su makar na neki način bili zaklonjeni, a sada su se rasprostrli po najprometnijem delu grada. Ovde im tek nije mesto – negodovala je juče po podne dvadesetdevetogodišnja sugrađanka Marina dok je prolazila pored improvizovanih kartonskih tezgi. Vlasnici ovih mobilnih prodavnica pokušavali su da odvrate našeg fotoreportera od namere da ih slika jer, kako kažu, čim inspektori vide fotografiju u novinama odmah dođu da im plene robu.

– Ko ti je dao dozvolu da slikaš? Beži odavde! Jure nas inspektori ko ludi – vikali su i pretili preprodavci, ali i pravdali se da je prodaja na „Zelenjaku” jedini način da prežive.

Iako svakog dana od 8 do 20 časova komunalni inspektori opštine Savski venac patroliraju ovim delom prestonice, lukavi trgovci često nađu način da im dolijaju.

– Stalno ih jurimo. Pre dva dana smo oduzeli robu jednoj grupi. Dok siđemo u podzemni prolaz da proverimo stanje, neverovatnom brzinom pobegnu na neko drugo mesto u blizini. Oni nemaju klasične tezge poput preprodavaca na Bulevaru, već uglavnom zavežljaje sa robom koje mogu brzo da postave, ali i sklone kada ih pojurimo. Republički tržišni inspektori zajedno sa našim kontrolišu Zeleni venac u dve smene, ali dovoljno je da samo 15 minuta nisu, na primer, kod „Mekdonaldsa” da bi se tezge pojavile baš na tom mestu. I tako ukrug. Oslobode se čim ne vide inspektore ili policiju u blizini – objasnila je Leposava Petrović, načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove i izvršenje opštine Savski venac i dodala da je situacija na Zelenom vencu ipak mnogo bolja jer ima daleko manje preprodavaca nego lane. Kako kaže, razlog su i kamere u podzemnom prolazu koje su skoro postavljene.

J. C.

[objavljeno: 09/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.