Preprodavci protiv inspektora

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preprodavci protiv inspektora

U Bulevaru kralja Aleksandra, uz jaku policijsku podršku, nastavljeno suzbijanje nelegalne ulične trgovine

Čim su se posle 20 dana pauze tržišni inspektori juče vratili u Bulevar kralja Aleksandra došlo je do novih prepirki i protesta preprodavaca iz najduže zvezdarske ulice. Na sreću, ovoga puta nije bilo koškanja i fizičkih obračuna između inspekcije i policije, na jednoj, i uličnih trgovaca, na drugoj strani.

Iz opštine Zvezdara najavljuju da više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neće biti popustljivi prema prodavcima koji nezakonito rade na pločnicima i najavljuju pooštravanje borbe protiv preprodaje u Bulevaru. To što su pravili pauzu, prema rečima Miloša Petrovića, savetnika predsednika opštine zaduženog za rukovođenje akcijom protiv zvezdarskih preprodavaca, ne znači da su odustali od čišćenja ulice od preprodaje.

– Policija je imala više posla na drugim mestima, zbog situacije u zemlji, ali sada su se vratili u Bulevar i ni oni ni inspektori neće više tolerisati pretnje likvidacijom i psovke koje im upućuju preprodavci. Otkako rukovodim ovom akcijom stalno dobijam preteće poruke. Od sada će policija odmah legitimisati ili privesti u stanicu ljude sa Bulevara koji budu pretili republičkim i komunalnim zvezdarskim inspektorima – naglasio je Petrović.

Tokom pauze opštinski inspektori takođe su obilazili Bulevar i kontrolisali komunalni red. Juče su dobili podršku tržišne inspekcije, policijske brigade i saobraćajne policije, koja je u prethodnoj nedelji uklonila 10 automobila parkiranih na šinama i nedozvoljenim mestima na ulici.

Prema Petrovićevim rečima, juče je osujećena namera trgovaca da krenu u šetnju ka opštini, jer ona nije bila najavljena.

– Okupili smo se jer je tržišni inspektor prišao trgovcu koji je prodavao kalendare, oduzeo mu robu i bahato se ponašao. Smetalo nam je što su vadili pendreke. Od ovog posla živimo, jer su nam firme propale, a sa kućnog praga mnogi su proterani – objasnila je Slavica Knežević koja 10 godina preprodaje na ulici.

Ne beže, kažu preprodavci, od legalizacije ulične prodaje i plaćanja dažbina. Tražili su, objašnjava Kneževićeva, postavljanje tipskih tezgi na Bulevaru, ali im opštinske i gradske vlasti to nisu odobrile.

– Ne možemo da prihvatimo njihove ponude i da pređemo u treću halu „Depoa”, jer je neko u njeno uređenje uložio ogromne pare, a nisu napravili ni toalet, niti doveli vodu do tog objekta. Uslovi za rad u njemu su neprihvatljivi – objasnila je Kneževićeva.

Prodavci, kažu, neće posustati niti se uplašiti od inspektorskih pretnji odlučnijom akcijom, tako da će njihova „igra mačke i miša” izgleda još potrajati.

D. Jokić

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.