Prepreka za pešake koji pretrčavaju preko ulice

Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepreka za pešake koji pretrčavaju preko ulice

U toku je postavljanje bezbednosne ograde između saobraćajnih traka kod autobuske okretnice u Ustaničkoj ulici, sa ciljem da se iskoreni loša navika pešaka da pretrčavaju kolovoz van pešačkog prelaza. Zbog čestih saobraćajnih nesreća ovo mesto je obeleženo kao „crna tačka".



Na predlog Saobraćajne poicije, Sekretarijat za saobraćaj je pre nekoliko dana izdao nalog za postavljanje ograde dugačke oko 70 metara kako bi se povećala bezbednost pešaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Cilj je da se pešaci preusmere na postojeći semaforizovani pešački prelaz koji je od tog mesta udaljen oko 30 metara - kaže Zoran Pešović, gradski sekretar za saobraćaj i dodaje da je trenutno u izradi studija koja će pokazati da li ima potrebe i na kom mestu treba postaviti ovakvu vrstu žaštite za pešake. Studija bi trebala da pokaže koliko se ovakve pojave ponavljaju na magistralnim prilazima Beogradu, jer nije redak slučaj teških saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju pešaci. Pomoćnik sekretara za saobraćaj Čedomir Vukašinović podseća da je pretrčavanje preko kolo-voza zakonom kažnjivo ukoliko se na razdaljini od maksimalno 100 metara od mesta pretrčavanja nalazi pešački prelaz. Poslednje tri zaštitne ograde postavljene su u Bulevaru vojvode Mišića, na uglu Vojislava Ilića i Kružnog puta i u naselju Padine.

Crna tačka

Navedena lokacija tretira se kao „crna tačka" jer se na tom mestu dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali pešaci. Posladnji slučaj zabeležen je pre godinu i po dana kad su žena i dete poginuli u blizini autobuske okretnice pošto je na njih naleteo kamion dok su pretrčavali ulicu van pešačkog prelaza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.