Pregledi pod usijanim limenim krovom

Izvor: Politika, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregledi pod usijanim limenim krovom

Prijemnom odeljenju Urgentntnog centra ambulanti gde stručnjaci procenjuju koja je nega potrebna pacijentu, i sobi za posmatranje hitno neophodne rashladne mašine

Tropske temperature negativno utiču i na zdrave građane i na hronične bolesnike, koji po navici, čim ih nešto zaboli, preskaču lekare u domovima zdravlja i traže pomoć stručnjaka Urgentnog centra KCS. Lekari i medicinske sestre, koji savesno obavljaju posao u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ovih dana rade kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "na traci", po ceo dan zbrinjavajući povređene, ranjene, teško bolesne, pa čak i one koji smatraju da im je neophodna urgentna pomoć lekara zbog toga što su uboli prst na trnje ruže. Zaposleni kažu da ne mogu da se sete svih situacija u kojima pacijenti traže od njih nemoguće, ali se dešava da dođu i pitaju gde mogu da kupe odelo, da traže posebnu pomoć zbog toga što im je neko udario šamar, a znaju i da budu agresivni kad im nešto nije po volji.

I ove neobične situacije, ali i one mnogo ozbiljnije kada je neophodno obaviti reanimaciju ili hitnu operaciju, zaposleni u ovoj najfrekventnijoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji kažu da bi lakše podneli kada bi sve prostorije imale klima-uređaje.

Ljiljana Đukić, glavna sestra prijemnog odeljenja Urgentnog centra, kaže da kroz osam ambulanti ove ustanove svakodnevno prođe oko 800 ljudi.

– Radimo 24 sata i treba izdržati ovaj tempo. Zgrada se prostire na 2.000 kvadratnih metara i najviše bi nam odgovarala centralna klimatizacija objekta, ali je to skup projekat. Zbog toga smo različitim donacijama i ličnim zalaganjima zaposlenih uspeli da nabavimo klima-uređaje za neke prostorije. Najtoplije je na prijemnom odeljenju, u prostoriji gde stručnjaci procenjuju koja je nega potrebna pacijentu, ali i u sobi gde bolesnike zadržavamo na posmatranju do 24 časa. Iznad te ambulante se nalazi limeni krov koji se usija na visokim temperaturama, a uređaja za rashlađivanje nema – istakla je Đukićeva.

Da bi lakše prebrodili vruće dane, zaposleni oblače lagane uniforme, uzimaju puno tečnosti, često provetravaju prostorije, stavljaju asure na prozore, a pokoji slobodni minut koriste da se rashlade u sobama koje imaju "split sisteme". Kažu da se osećaju kao da su u rerni, a da im je najteže kada se ispred ustanove poređa po sedam-osam vozila Hitne pomoći čekajući da "isporuče" građane kojima je iznenada pozlilo.

– Kao kada je voz na stanici i izlaze putnici, tako ovde medicinari na kolicima iznose pacijente. Najgore je krajem nedelje kada sve komplikovane slučajeve iz unutrašnjosti šalju kod nas i mi to zovemo "sindrom petka" – dodala je naša sagovornica.

Zalaganjem dr Milene Jauković, vaskularnog hirurga i načelnice Konsultantske službe UC, u čekaonici Prijemnog odeljenja je postavljen uređaj za vodu, što hvale svi pacijenti, a bolesničke sobe na Odeljenju kardiologije sada imaju "klime", ali i odlične uslove za lečenje.

– Neophodno nam je barem još nekoliko rashladnih uređaja za ovo odeljenje, ali i za metaboličku jedinicu i bolesničku sobu na ortopediji. Pacijentima je veoma teško da po ceo dan leže na ovoj vrelini i treba učiniti sve da bi im se olakšao boravak – naglasila je dr Jauković.

Dušanka Veljković, jedna od pacijentkinja, objasnila nam je da je ovih dana prvi put došla u UC i da je prezadovoljna tretmanom zaposlenih, dok je pacijent Živorad Stefanović istakao da mu ovi lekari uvek izlaze u susret.

– Kakvi smo mi ljudi, oni su divni. Treba uvesti pravilo da nam se od plate odbija deo da bi sve ustanove dobile klima-uređaje – dodao je Stefanović.

-----------------------------------------------------------

Poklonite klima-uređaj

Pozivamo sve građane i kompanije koji su u mogućnosti da ovoj zdravstvenoj ustanovi poklone klima-uređaje, čime će olakšati rad osoblja i boravak pacijenata, da se jave dr Mileni Jauković na telefon 064 8311-041, ili Beogradskoj hronici lista "Politika" na telefon broj 011 330-1757.

Danijela Davidov-Kesar

[objavljeno: 26.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.