Predsednik Skupštine grada socijalista Aleksandar Antić

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 16.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Skupštine grada socijalista Aleksandar Antić

Za potpredsednika izabran Zoran Alimpić iz Demokratske stranke. – Dosadašnji predsednik Branislav Belić (DS) podneo ostavku iz zdravstvenih razloga

Skupština Beograda juče je dobila novog predsednika i zamenika predsednika, čime je konačno zaokruženo formiranje vlasti u prestonici. Poslove predsednika gradskog parlamentaubuduće će obavljati Aleksandar Antić, dosadašnji šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije, a njegov zamenik biće Zoran Alimpić iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Demokratske stranke. Socijalisti su tako, posle 11 godina, koliko je prošlo od kada je Nebojša Čović predsedavao gradskojskupštini, uspeli da povrate ovu funkciju.

Antić je na ovo mesto imenovan umesto Branislava Belića iz DS-a koji je, kako je rekao, bio prinuđen da iz zdravstvenih razloga podnese ostavku. Antić i Alimpić izabrani su, kasno sinoć, tajnim glasanjem odbornika, što nije bilo veliko iznenađenje budući da se o takvoj raspodeli funkcija među strankama spekulisalo mesecima.

Zajednički kandidat SRS-a i narodnjaka za predsednika Skupštine grada bio je Nemanja Šarović, šef odborničke grupe radikala, dok je za mesto zamenika opozicija predložila Tijanu Urošević iz ove stranke.

Odbornici su se dva puta izjašnjavali o kandidatima za predsednika, jer je posle prvog glasanja u glasačkoj kutiji nađen jedan listić viška, pa je procedura, na insistiranje opozicije, morala da se ponovi. U „drugom krugu” Antićeva pobeda je potvrđena, što je pozdravljeno aplauzom svih odbornika.

– Nadam se da ću ispuniti očekivanja svih kolega u parlamentu. Zahvaljujem Beliću što je uspešno vodio sednice i prihvatio da bude na čelu Skupštine grada u osetljivom političkom trenutku– istakao je Antić posle imenovanja.

Nezvanično, izmene u vrhu parlamenta odugovlačene suod letos jer se liberali nisu slagali sa dogovorom demokrata i socijalista da se SPS-u ustupi mesto predsednika Skupštine. U međuvremenu je, ipak, postignut kompromis.

– Glasaćemo za kandidata SPS-a, a poštujemo odluku Branislava Belića jer bi bilo krajnje surovo da insistiramo da on radi nešto što ne može– izjavio je, pre izbora, Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP-a.

Imenovanju čelnika prethodila je višečasovna rasprava oko usvajanja dnevnog reda sednice Skupštine grada, a potom i nekoliko sati iscrpljujućih pokušaja opozicionih stranaka, posebno predstavnika Srpske radikalne stranke, da blokiraju rad parlamenta.

Vladajućoj većini opozicija je zamerila što uz poziv za sednicu nisu dostavljena i detaljna obrazloženja zbog čega se, recimo, smenjuju direktori domova zdravlja. Predstavnici DSS-a tražili su i zvanične informacije o poslovanju slovenačke firme SCT koja gradi most kod Ade Ciganlije, kao i detalje o najavama početka izgradnje metroa u Beogradu.

Na jučerašnjoj maratonskoj sednici, koja je uz prekide trajala do kasno u noć, imenovana su i dva nova člana Gradskog veća Željko Ožegović i Aleksandra Gojković. Oni će, u najužem timu gradonačelnika, zameniti Ljiljanu Jovčić i dr Vladana Šubarevića koji su i zvanično podneli ostavke.

Željko Ožegović, bivši dugogodišnji predsednik opštine Novi Beograd, pomagaće oko realizacije velikih projekata, dok će saradnik na poslovima oko organizacije i rada sekretarijata biti Aleksandra Gojković, nekadašnja načelnica Gradske uprave.

– Resori članova Gradskog veća nisu striktno definisani. Poznato je da je Ožegović vodio najveću opštinu – Novi Beograd i da ima dosta znanja i može da pomogne, a da je Aleksandra Gojković bila načelnik Gradske uprave i da će pomoći boljem funkcionisanju grada– rekao je Dragan Đilas.

I. Albunović

D. Spalović


-----------------------------------------------------------

Đilas: Nemamo odluku o metrou

Ne znamo koliko bi nas koštao metro, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas za „Politiku” po povratku iz Moskve.

Začuđujuća tvrdnja ako se zna da se o izgradnji metroa u Beogradu govori više od tri decenije, a naročito poslednjih dana kada je izgledalo da je konačno sve postalo jasno. Za ovu kapitalnu investiciju je projekat urađen još 1975. godine na osnovu obimnih istraživanja. Zna se i koliko prosečno košta kilometar lakog odnosno teškog metroa. Ali, Beograd nije doneo konačnu odluku o tipu metroa.

Sada je neophodno, kako kaže Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, utvrditi koji metro gradimo, koliko je novca potrebno za izgradnju, a potom napraviti aranžman sa državom koja bi bila finansijer, a firme te države bi obavljale radove. Za sada su zainteresovani Rusi, Kinezi ali je Beograd, preko naših ambasada, poslao ponude i drugim državama i čeka odgovore.

– Beogradu je potreban metro, ali sasvim je izvesno da gradnja ne može da počne brzo. Moramo naći rešenje koje će biti najbolje za Beograd. Hoćemo da čujemo mišljenja stručnjaka iz evropskih gradova koji decenijama imaju metro, kako bi utvrdili šta je kod nas najisplativije. Posebno zbog specifične konfiguracije našeg grada – kaže Đilas naglašavajući da Beograd sada radi nešto što je propušteno da bude urađeno pre 20 godina.

Stručnjaci tvrde da bi kod nas bio pogodniji laki metro zbog uspona i nagiba zemljišta koji je gotovo dva i po puta jeftini od teškog, ali je teški brži, većeg je kapaciteta i sigurniji je.

– Beograd je brdovit i nije ista pozicija terena svuda. Negde će biti potrebno kopati deset metara, negde znatno više. A kad se kopa nikad se ne zna na kakve se probleme ispod zemlje može naići, jer nema preciznih planova o infrastrukturi. Zato me ne bi začudilo da laki metro kod nas može ispasti skuplji, a teški jeftiniji – ocenjuje Đilas.

Zato nije moguće ući u taj posao za dva ili tri meseca niti, već u martu sledeće godine, kako je to najavljivao ministar Milutin Mrkonjić, započeti radove. Gradonačelnik tvrdi da nikakva radna grupa čiji su članovi Oliver Dulić, Verica Kalanović i on nije formirana i da u roku od 60 dana ne može da se da nikakav izveštaj, jer on u narednih šest meseci tek očekuje da stručnjaci daju svoja mišljenja na osnovu kojih će se doneti odluka.

Tada će možda presuditi ponuda, jer Beograd može da gradi metro samo ako dobije veoma povoljan kredit, sa niskom kamatom i dužim rokom otplate. Onaj ko bude ponudio takav kredit imaće i mogućnost da njegova preduzeća grade metro u Beogradu. U vreme kada je svet na smrt preplašen najavom krize u 2009. godini pitanje je ko će imati „slobodne” pare da ih ulaže u izgradnju metroa. U ovom trenutku izgleda da će Kinezi imati nešto više novca za investicije od drugih.

J. S.

-----------------------------------------------------------

Smenjen direktor „Arene”

Direktor „Beogradske arene” Đorđe Milutinović smenjen je juče sa ove dužnosti, a na to mesto postavljen je njegov dojučerašnji zamenik Dejan Petričević.Do promena će doći i u Centru dečjih letovališta i oporavilišta odakle će sa mesta direktora, na lični zahtev, otići Goran Tasić. Umesto njega ovo preduzeće će voditi Neda Novaković, diplomirani defektolog.

Čelnik Direkcije za gradsko građevinsko zemljište Boris Ranković, koji je na ovoj funkciji od 2004. godine, ostaće direktor ovog preduzeća i u narednom mandatu.

-----------------------------------------------------------

Bez promena na Voždovcu

Predlog odbornika Demokratske stranke Srbije da se u dnevni red sednice uvrsti predlog o raspuštanju Skupštine opštine Voždovac juče nije usvojen.

Slavko Popović, zamenik predsednika opštine Voždovac,istakao je da ovakva odluka većine gradskih odbornika još jednom pokazuje da deo opozicije uporno pokušava da nametne svoj stav o načinu konstituisanja Skupštine opštine, ali da je takvo mišljenje neosnovano i neutemeljeno.

-----------------------------------------------------------

Antić: Učiniću sve da sednice budu na nivou

Novoizabrani predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić izjavio je da zadovoljan što je na mesto predsedavajućeg Skupštine posle 11 godina izabran neko iz Socijalističke partije Srbije.

Antić je istakao da će „odbornici i javnost moći da očekuju viši nivo demokratičnosti i kulture u gradskoj skupštini” i dodao da jeposlednjih nekoliko sednicagradskog parlamenta, zbog ponašanja odbornika, bilo na ivici regularnosti.

–Učiniću sve da sednice budu na nivou koji Skupština grada zaslužuje– poručio je Antić i dodao da odbornicima predstoji veliki posao, a da će Skupština morati efikasno da donese važne odluke koje su u interesu Beograđana.

Tanjug

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.