Izvor: Politika, 29.Sep.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavači entuzijasti, učenici genijalci

Matematičko društvo „Arhimedes” 1. oktobra proslavlja 40 godina postojanja. – Osvajači 138 od 170 srpskih medalja na međunarodnim takmičenjima bili su polaznici njihove škole

O svemu što su postigli – imaju preciznu evidenciju. Uspeh na domaćim takmičenjima kod njih se podrazumeva. Polaznici koji su sedeli u njihovimklupama osvojili su 138 od 170 srpskihmedalja na međunarodnim nadmetanjima, a osam godina uzastopno student generacije na Mašinskom fakultetu bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je „arhimedesovac”. Matematičko društvo „Arhimedes”, koje 1. oktobra proslavlja rođendan, već 40 godina brusi talente. Njihovu školu pohađali su Teodor fon Burg, nekoliko sadašnjih studenata Kembridža, ali i profesori i naučnici koji danas rade u SAD, u Španiji, Portugaliji...

Od osnivanja, 29.900 ljubitelja matematike bilo je u njihovim redovima, među kojima su i akademici. Kroz školu mladih matematičara u prethodnih 39 godina prošlo je više od 26.000 osnovaca i srednjoškolaca, kojima je „Arhimedes” često bio drugi dom.

– Neka deca provedu jednu godinu, a neki pohađaju i svih 12, od osnovne do kraja srednje. Ne moraju da idu svake godine, mogu da preskoče neki razred, ali obično su verni – kaže Bogoljub Marinković, predsednik društva.

Ljubitelji matematike u „Arhimedes” dolaze dobrovoljno, ali i u njihovoj školi za mlade matematičare postoje školska godina, pravila i način rada. Svaki učenik pohađa razred u skladu sa svojim uzrastom, a predavači rade prema programu prilagođenom mladim talentima. Kako i među genijalcima postoje razlike, jedni pohađaju osnovni, a drugi napredni nivo.

– Za napredni B program, koji mogu pohađati učenici četvrtog razreda i stariji, svi polažu test, ali ko je imao uspeha na republičkim takmičenjima dobija dodatne bodove. Na njemu učenici imaju i više časova – ukazuje Marinković pred ulazaku klupe 40. jubilarne generacije. On naglašava da „regrutuju” predavače koji hoće da rade u „Arhimedesovom stilu”, što podrazumeva i pristup prilagođen različitim uzrastima.

– Sa decom su radili i naši viđeni matematičari, a na letnjim školama i inostrani predavači. Za razliku od drugih škola, đaci mogu da prekidaju nastavnika i postavljaju pitanja. Ne može da se ide dalje ako nije savladano prethodno gradivo, pa zato ponekad dodamo i još koji čas. Na kraju godine, u maju, svi polažu završni ispit – i učenici i nastavnici. Učenici dobijaju pohvalnice i diplome, što im obezbeđuje prednost kada konkurišu za srednje škole ili fakultete – objašnjava Marinković.

Pred početak nove školske godine za koju se klinci još prijavljuju, Marinković se priseća da su im nekada škole i nastavnici sami slali talentovanu decu, ali da poslednjih godina nije tako.

– Imali smo čak i klauzulu da ne mogu da nam šalju više od tri učenika po jednom odeljenju, a danas nastavnici i škole skoro da ih i ne prijavljuju. Većinu nam preporučuju bivši polaznici – žali se direktor. Kako kaže, pored toga što mnogi mali genijalci i ne znaju da ovo društvo postoji, a problem im je i što su podstanari i što za razliku od nekih boljih vremena, sada moraju da naplaćuju školarinu polaznicima.

– Ranije smo držali nastavu po školama, nismo plaćali prostor, ali danas nije tako. Zbog toga smo prinuđeni da učenicima naplaćujemo nastavu, ali se trudima da deca koji su postigla uspeh na takmičenjima plaćaju manje i da najbolji pohađaju besplatno. Trudimo se da i talentovana deca iz siromašnijih porodica plaćaju manje – navodi Marinković. On dodaje da su i većina predavača volonteri.

Za te entuzijaste, ali i druge predavače željne usavršavanja,  „Arhimedes” godinama organizuje specijalizovane i tematske seminare. Godinama osmišljavaju i manifestacije za popularisanje matematike, poput kvizova u školama ili matematičkih posela na kojima dovode poznate matematičare, ali i druge stručnjake, koji se razgovaraju sa publikom.

– I lingvistika i humanističke nauke i medicina povezani su sa matematikom. U mnogim državama na pravnom i medicinskom fakultetu uči se matematika, ne da bi vežbali integrale ili limese,  već stil mišljenja i logičko zaključivanje, a to je važno i za sudiju i advokata i lekara. I mi đake učimo da tako razmišljaju – ističe Marinković.

----------------------------------------------

Riznica za „misliše”

* Matematičko društvo „Arhimedes” izdalo je 370 knjiga i publikacija, koje u svom radu koriste i redovne škole

* Biblioteka društva poseduje oko 26.500 naslova. Najviše ih je na ruskom, ali i na srpskom, engleskom, nemačkom, mongolskom...

* „Arhimedes” organizuje takmičenje „Misliša”, na kome u jednom danu učenici u nekoliko stotina škola rešavaju zadatke, a najbolji dolaze na finale u prestonicu

D. Aleksić

objavljeno: 30.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.