Praznici uvećali račune za struju

Izvor: Politika, 28.Jan.2011, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznici uvećali račune za struju

Radnici EDB-a čitaju potrošnju samo radnim danima, tako da je zbog neradnih januarskih dana kod građana koji su prvi na spisku za obračun na svakoj od sedamdesetak lokacija u gradu taj period produžen, a konačna cifra na uplatnici povećana

Žiteljima prestonice ovih dana stižu „debelo” uvećani računi za struju, pa su se telefoni naše redakcije usijali od poziva i pitanja čitalaca da li je struja poskupela pre zvanične odluke. Cifre na pojedinim decembarskim uplatnicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Elektrodistribucije Beograd”, „skočile” su od oko 3.000 pa čak do 8.000 dinara, koliko dodatno mora da izdvoji jedna sugrađanka iz Ulice braće Jerković. Ne krije da se greje i kuva na električnu energiju, nekada i „uleti u crveno”, ali je sigurna da struju nije toliko više trošila u decembru nego u novembru. Svesna je i da joj je poslednji obračunski period za osam dana duži ali, kako kaže, to nije tražila.

U EDB-u ne kriju da su produžili obračunski period, ali ističu da im to i zakon dozvoljava. Sandra Alagić, portparol, naglašava da ih zakon obavezuje da potrošnju obračunavaju u roku od najmanje 30 dana, ali da to u skladu sa propisima mogu činiti i na 90 dana. Kako kaže, trude se da izađu u susret građanima i da obračunski period traje mesec dana. Kako nezvanično saznajemo, u nekim mestima u Srbiji on je već ustaljen na dva meseca. Sugrađani ne moraju da strahuju da će i u narednom periodu dobijati povećane račune zbog većeg broja dana za koje se meri potrošnja, već da je decembar – mesec izuzetak.

– Uprkos povećanom iznosu na uplatnici, struja nije poskupela. To što je decembarski račun u januaru obračunat na duži period je praksa ustaljena već godinama, upravo zbog novogodišnjih praznika. Naročito u prva četiri dana u godini naši čitači ne mogu da nađu građane na adresama stanovanja i provere stanje, pa uvek za toliko u proseku pomeramo rok čitanja – istakla je Alagićeva, dodajući da računi nisu stigli na adrese svih žitelja glavnog grada, već samo onih koji su u prvoj grupi za obračunavanje potrošnje.

– Svima kojima je u januaru stigao veći ceh za struju u februaru će biti manji jer će obuhvatiti manje dana – naglasila je Alagićeva.

Beograđane muči pitanje kao to da se i oni iz Zemuna, Sremčice, sa Palilule i Karaburme nalaze u istoj, prvoj grupi potrošača, i po kom kriterijumu su oni u nju svrstani.

– Ceo glavni grad podeljen je na sedamdesetak rejona, i u svakom od njih je određen redosled po kojem se očitava potrošnja. Svi koji su pri vrhu spiska u tih sedamdesetak oblasti čine prvu grupu. Zbog neradnih januarskih dana, očitan im je duži obračunski period, pa su shodno tome računi uvećani. Očitavanje brojila obavlja se samo radnim danima, pa se u mesecima sa više praznovanja, kakav je januar, smanjuje broj dana u kojima se evidentira potrošnja, a istovremeno se produžava obračunski period. Konkretno, ovog januara obračunski period produžen je do pet dana. Kod vaše čitateljke iz Ulice braće Jerković, verovatno iz nekog razloga nije moglo da bude obavljeno očitavanje u tom intervalu, pa smo došli dva dana kasnije – objašnjava Slavica Stefanović iz EDB-ove službe za unapređenje tehnologije.

Objašnjenje zašto su u januaru za nekoliko hiljada stigli uvećani računi za električnu energiju, neki čitaoci „Politike” smatraju da su pronašli na decembarskim uplatnicama. Na poleđini je zapisano da popusti važe do 31.12.2010. godine.

U „Elektroprivredi Srbije” uveravaju da nije reč o poskupljenju na „mala vrata”. Oni objašnjavaju da domaćinstva koja su do 31.12.2010. godine imala pravo na ovu vrstu popusta manje račune po istom osnovu će imati i do kraja ove godine, bez ponovnog podnošenja zahteva. Na poleđini januarskih računa pisaće da se ova vrsta olakšice produžava do 31. decembra 2011.

Kako objašnjavaju, postoje dve vrste popusta. Sva domaćinstva u Srbiji koja redovno izmiruju obaveze imaju pravo na popust od pet odsto od ukupno obračunate mesečne nadoknade. Da bi dobili manji račun potrebno je da obave uplatu u poslednjoj dekadi meseca.

Osim ove pogodnosti, na osnovu materijalnog obezbeđenja ili nekog drugog vida socijalne zaštite, potrošači iz tih kategorija plaćaju do 30 odsto manje od ukupnog računa.

U ustanovama socijalne zaštite u Novom Sadu kažu da imaju dogovor sa „Elektrodistribucijom Novi Sad” o popustima za određene kategorije stanovništva koji primaju materijalno obezbeđenje koje određuje država. To znači da oni imaju pravo na popust od 30 odsto na potrošenih do 450 kilovat-sati, dok se korisnicima dodataka za tuđu negu, dečjeg dodatka, hraniteljskoj porodici za isti procenat umanjuje račun za struju, ako su utrošili do 350 kilovat-sati. Popust važi isključivo ukoliko domaćinstva uredno izmiruju obaveze. Sve što potroše preko ovih limita platiće po punoj ceni.

Problem je što ovu pogodnost koristi manje od deset odsto građana. Kao razlog, u EPS-u navode lošu informisanost potrošača.

– Nacionalna elektroprivredna kompanija odobrava umanjenje računa građanima koji primaju materijalno obezbeđenje. Spiskove koje dobijamo od nadležnih centara za socijalni rad prihvatamo i svima na uplatnici stoji obaveštenje da imaju pravo na umanjenje računa – kažu u EPS-u.

Ni strah pojedinih čitalaca da su im računi uvećani zbog najavljivanog novog cenovnika obračunske snage nije opravdan, uveravaju u Agenciji za energetiku. Građani će i ove godine do marta, kada se očekuje skok cene kilovat-sata, plaćati obračunsku snagu po dosadašnjoj tarifi. Da je primenjen novi model obračuna ove stavke za električnu energiju, domaćinstva bi, u zavisnosti od površine stana, prosečno više plaćala oko 300 dinara.

D. Jokić-Stamenković

D. Spalović

------------------------------

Kako proveriti ispravnost brojila

 

Ukoliko sumnjaju u ispravnost električnih brojila, vlasnici stanova treba da podnesu zahtev za ispitivanje mernog uređaja u lokalnoj elektrodistribuciji.

– Na zahtev građana skinućemo brojilo i postaviti novi aparat. Staro brojilo se nosi na ispitivanje, ako je brojilo neispravno, radiće se ispravka računa. Ukoliko je brojilo ispravno, troškove kontrole plaća građanin koji je tražio proveru – kažu u EPS-u.

-------------------------------

Iskustva iz susedstva

U Hrvatskoj subvenciju na račune za struju koristi čak polovina domaćinstava, a glavni razlog je što su u susednoj državi uvedeni drugačiji modeli popusta za najugroženije. Kada cena kilovat-sata skoči za većinu građana, oko milion ljudi neće dobijati uvećane račune samo ako godišnje potroše manje od 2.000 kilovat-sati. Kao nagrada za štednju, njima iz republičkog budžeta sleduje subvencija.

Za domaćinstva koja godišnje troše od 2.000 do 2.500 kilovat-sati cena će biti uvećana za pet odsto, a za one koji troše više od 2.500 kilovat-sati poskupljenje je deset odsto. Kada bi se sličan kriterijum primenio u Srbiji, pretpostavlja se da bi oko milion porodica imalo pravo na ovaj popust. Problem je što se u Srbiji izrada ovakvih socijalnih karata odlaže.

objavljeno: 28.01.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Praznici uvećali račune za struju

Izvor: B92, 28.Jan.2011

Beograd -- Žiteljima prestonice ovih dana stižu "debelo" uvećani računi za struju, jer je zbog neradnih januarskih dana Elektrodistribucija produžila obračunski period...Cifre na pojedinim decembarskim uplatnicama Elektrodistribucije Beograd, "skočile" su od oko 3.000 pa čak do 8.000 dinara...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.