Povećan broj saobraćajnih nesreća na srpskim putevima

Izvor: Studio B, 17.Jun.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj saobraćajnih nesreća na srpskim putevima

U poslednjih deset dana na putevima Srbije povećan je broj saobraćajnih nezgoda. Najčešći uzroci nesreća su brza vožnja, nepropisno preticanje, prolazak kroz crveno i upravljanje pod dejstvom alkohola.

Saobraćajna policija zbog toga je pojačala kontrolu na putevima, a naša ekipa provela je dan sa jednom od patrola.

Ovo je bio samo jedan od učesnika u saobraćaju kog je, u stanju teške alkoholisanosti, policijska patrola, usred dana, zaustavila na novom Novosadskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << put. Nije manjkao ni broj napisanih prijava za one koji su prekoračili brzinu ili vozili bez pojasa.

Kršenju propisa i dalje je sklon veliki proj građana, iako je statistika poražavajuća - od početka godine na putevima Srbije poginulo je 219 ljudi. U policiji kažu da će pojačanu kontrolu saobraćaja vršiti narednih nekoliko meseci, jer se najteže nesreće događaju baš kada su kolovozi suvi.

Da bi bila sigurna da će oni protiv kojih su kazne napisane i odgovarati policija sve češće koristiti specijalne uređaje, poput savremenih radara, kojima će moći da dokumentuje i neoborivo dokaže prekršaj.

Pred sudiju se najčešće izlazi zbog brze vožnje. Na ulicama prestonice u poslednje dve i po godine zaustavljeno je oko četiri hiljade i četrsto vozača koji su odvedeni u policijsku stanicu na trežnjenje. Skoro sve kazne su novčane i mogu se zameniti odlaskom u zatvor. Jedan dan zatvora vredi 1000 dinara. Međutim, kazna za nasilničku vožnju nema alternativu. Ukoliko učinite taj prekršaj idete pravo iza rešetaka - minimum 30 dana.

U isto vreme, od ponedeljka počinje akcija -ispravno vozilo je bezbedno vozilo- tokom koje će prvih sedam dana vozila preventivno biti upućivana na vanredni tehnički pregled. Posle tog perioda vozači će biti kažnjavani zbog svih nepravilnosti koje se otkriju na njihovim automobilima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.