Potrebno više brige o vozačima motora

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno više brige o vozačima motora

U saobraćajnim nezgodama na beogradskim ulicama, u proteklih mesec dana poginula su dvojica, a više od 20 vozača motorcikala je povređeno. Zbog sve češćih saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači dvotočkaša, Gradski sekretarijat za saobraćaj pokrenuo je akciju „Vozači imajte na umu, nikada niste sami na drumu".

Cilj akcije je edukovanje vozača motora, ali i automobila, kako bi saobraćajnih nezgoda bilo što manje. U Beogradu, broj bicikala sa motorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i motorcikala dostigao je 50.000 što je 10 odsto od ukupnih vozila u glavnom gradu. Gradski sekretarijat za saobraćaj osim motoristima, ukazuje i vozačima automobila, da što češće gledaju u retrovizor, kako bi na vreme primetili motoriste.

- Motoristi najviše greše kada se provlače kroz kolonu automobila. To je veoma opasno jer vozači automobila retko rečunaju na to, pa ne pogledaju u retrovizor kada se prestrojavaju, ili im motorista uđe u „mrtav ugao". Greška je obostrana i akcija upravo na to ukazuje - priča Duško Marušić, načelnik odeljenja za bezbednost u saobraćaju u Gradskom sekretarijatu za saobraćaj.

Broj motorista na beogradskim ulicama drastično se poveća leti, pa su i nezgode češće. Sekretarijat za saobraćaj odštampao je 50.000 edukativnih letaka, od čega će 4.000 podeliti „Parking servis" na javnim parkiralištima.

- Akcija će trajati dok se svi letci ne podele, a to znači da će 10 odsto vozača dobiti letak. Nadam se da je ovo uvod u akciju u kojoj će učestvovati poznate ličnosti, glumci i novinari. Letak koji ukazuje na najveće probleme u saobraćaju, građani će uskoro moći da nađu i na šalterima gradske uprave - objašnjava Marušić.

Uzrok saobraćajnih nezgoda je i neprilagođena brzina vozača motora, prolazak kroz crveno svetlo, ali i vožnja u alkoholisanom stanju. Podatak Gradskog sekretarijata za saobraćaj pokazuje da vozači automobila i motoristi podjednako izazivaju saobraćajne nezgode, ali da se motoristi češće povređuju zbog nenošenja zaštitne opreme.

- Mnogi motoristi nemaju zaštitnu opremu - kacigu, odelo sa protektorima i adekvatnu obuću, koja im može spasiti život. Čak 70 odsto motorista koji su poginuli u saobraćajnim nezgodama nisu imali kacigu - dodaje Marušić.

Zbog velikog broja motorista koji ne nose kacigu, koja je osnovna zaštitna oprema, saobraćajna policija interveniše i do 50 puta dnevno na beogradskim ulicama. Prekršaj motorciklista koji je sve češći, je vožnja dve osobe na motoru koji je registrovan samo za jednu, što je takođe opasno ukoliko dođe do sudara.

Dozvola za skuter sa 14 godina

Dozvola za vožnju skutera i vespi do 50 kubika može se dobiti sa 14 godina, do 125 kubika sa 16, a za veće motore sa negraničenom kubikažom sa 18 godina.

Kazne od dve do 25.000 dinara

Prekršaj za vožnju dve osobe na skuteru koji je registrovan za jednu je 2.000 dinara, nenošenje kacige kažnjava se sa 3.000 dinara, dok kazna za preticanje ili obilaženje kolone iznosi od pet do 25 hiljada dinara.

Nezgode koje su se desile u julu

01. jul - Sudar motora i autobusa na autoputu kod „Sava Centra", bez povređenih.

03. jul - Sudar motora i kamiona u Boljevcima. Motorista pri padu izgubio svest i kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar.

04. jul - Teško povređen motorista u sudaru sa automobilom u Borskoj ulici.

N.Ž. (23) je poginuo kada je svojom motorom „jamaha" udario u „golf" na Smederevskom putu.

Motorista N. Z. i njegov suvozač teško su povređeni kada su motorom „suzuki" naleteli na automobil na Terazijama. Prevezeni su u Urgentni centar.

07. jul - S.A. (17) pao sa skutera u Zemunu i sa lakšim povredama prevezen u Zemunsku bolnicu.

09. jul - Oboren motociklista u Ulici Teodora Drajzere. Lakše povređen, prevezen u Urgentni centar.

10.jul - Sudar taksija i motora na Gazeli u smeru ka Nišu. Bez povređenih.

Automobil udario motoristu u Ulici Tadeuša Košćuška.

11. jul - Motorista udario u automobil u Sremskoj ulici.

Sudar motora i „forda" u Kumodraškoj ulici, u kojoj je teže povređen motorista. Prevezen u Urgentni centar.

15. jul - Sudar automobila i motocikla na Brankovom mostu. Bez povređenih.

Oboren motorciklista na Brankovom mostu. Teže povređen.

Motorista D. M. (32) poginuo na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara umetnosti, kada je u njegov motor udario „jugo", koji je prošao na crveno svetlo.

17.jul - Vidno pijani motorista naleteo na automobil u Ugrinovačkoj ulici. Lakše povređen.

18.jul - Automobil oborio i teško povredio motoristu u Ulici Tošin bunar. Kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar na reanimaciju.

19. jul - Pešaka udario motor u Savskoj ulici. Prevezen u Urgentni centar.

Oboren motociklista u Ulici Dragoslava Srejovića.

25. jul - Oboren motorista na Brankovom mostu.

29. jul - Sudar automobila i motora u Borskoj ulici. Vozač motora lakše povređen.

30. jul - Oboren motociklista u Bulevaru oslobođenja, kod broja 43. Lakše povređen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.