Potpisana izjava o namerama o projektu metroa

Izvor: Politika, 18.Nov.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana izjava o namerama o projektu metroa

Leluš: Francuska finansira i studiju i prvu fazu projekta

BEOGRAD – Predstavnici grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Francuske potpisali su danas izjavu o namerama o projektu „Beogradskog metroa”, koji predstavlja početak saradnje te tri strane na realizaciji tog projekta.

Izjavu su potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i državni sekretar pri Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Leluš, a tom činu prisustvovao je i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Francuska je još pre nekog vremena izrazila spremnost da iz sredstava Fonda za studije za pomoć privatnom sektoru da oko tri miliona evra za izradu studije izvodljivosti za izgradnju Beogradskog metroa.

Planirano je da studiju izvodljivosti uradi francuska projektantska kuća „Ežis rejl”, koja bi posao trebalo da obavi za 15 meseci, dok bi u izgradnji metroa učestvovala kompanija „Alstom transport”, koja je tokom 70 godina postojanja izgradila više od 40 metro sistema u svetu.

Prva linija metroa trebalo bi da vodi od Ustaničke ulice do Tvorničke u Zemunu, a, prema najavama gradskih vlasti, ona će proraditi 2017. godine.

Druga trasa trebalo bi da ide od Banovog brda do Pravnog fakulteta, a veza dve linije bila bi kod novog mosta preko Save, odakle bi se linija možda produžila do Bloka 45.

Planirano je da kapacitet vagona bude 600 putnika, ali će konkretni detalji o prvoj liniji metroa, ipak, biti poznati tek kada bude završena studija izvodljivosti, za čiju izradu će biti potrebno 15 meseci.

----------------------------------------

Alstom će graditi prvu liniju metroa u Beogradu

BEOGRAD – Francuska kompanija Alstom saopštila je da je danas potpisanim sporazumom sa Gradom Beogradom predviđeno da ona gradi prvu liniju beogradskog metroa sa 25 stanica.

Kako se navodi u saopštenju, buduća linija metroa imaće oblik slova „ipsilon” (Y) i povezaće Ustaničku ulicu u starom delu grada sa Novim Beogradom i Zemunom - jednim krakom sa novim Merkatorom i Tvorničkom ulicom, a drugim sa Železničkom stanicom „Novi Beograd”.

Potpisivanjem memoranduma počinje period pregovora tokom kojeg će Grad Beograd i kompanija Alstom definisati okvir i uslove saradnje u razvoju raznih faza projekta, a na kraju pregovora bi trebalo da se potpišu ugovor koji obuhvata i finansiranje izgradnje metroa.

Kompanija Alstom bila bi angažovana u izgradnji metroa, uključujući infrastrukturu, izgradnju trase, uspostavljanje električnih vodova i napajanja, postavljanje signalizacije i isporuku kompozicija metroa.

Preliminarne studije će odrediti pune tehničke i operativne karakteristike linije metroa, uključujući tip kompozicije metroa, saopštila je ta francuska kompanija.

----------------------------------------

Đilas: Potpisivanje izjave o „Beogradskom metrou” veliki dan

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da je potpisivanje izjave o namerama o projektu „Beogradskog metroa” veliki dan za Beograd i Srbiju, budući da predstavlja početak realizacije tog projekta o kome Beograđani sanjaju već 40 godina.

„Već 40 godina Beograđani sanjaju o metrou i veruju da će jednog dana moći kao građani drugih metropola da se najbrže prevoze iz jednog u drugi deo grada”, rekao je Đilas posle potpisivanja tog dokumenta.

Gradonačelnik Beograda je napomenuo da je aktuelna gradska vlast do sada realizovala i druge projekte o kojima se sanjalo i da je to najbolji dokaz da metro neće ostati samo san, već da će za nekoliko godina postati java.

Saradnja sa Vladom Francuske i kompanijom „Alstom transport”, kao i realizacija drugih velikih projekata gradske vlasti, prema Đilasovim rečima, najbolja su garancija da će biti realizovan i projekat „Beogradskog metroa”.

On je Vladi Francuske zahvalio na učešću u projektu i na finansijskoj pomoći za izradu studije izvodljivosti i izgradnji prve linije metroa.

Predstavnici Grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Francuske potpisali su danas izjavu o namerama o projektu „Beogradskog metroa”, koji predstavlja početak saradnje te tri strane na realizaciji tog projekta.

---------------------------------------

Leluš: Francuska finansira i studiju i prvu fazu projekta

BEOGRAD – Vlada Francuske finansiraće i studiju izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa i prvu fazu realizacije tog projekta, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš.

On je na ceremoniji potpisivanja Izjave o namerama o projektu beogradskog metroa između vlada Francuske, Srbije i grada Beograda naglasio da namera Francuske da finansira skoro celokupnu prvu fazu projekta svedoči koliko vidi Srbiju kao deo Evrope.

„Metro predstavlja mnogo više nego sredstvo javnog prevoza, on je odraz novog vremena. Posle svih ovih teških godina za Srbiju sada vam nudimo značajnu finansijsku podršku koja će da omogući realizaciju ovog značajnog projekta”, rekao je Leluš.

On je najavio i da će realizacija projekta privući veći broj francuskih preduzeća koja će da rade u Srbiji.

„Nadamo se da ćemo razviti našu ekonomsku saradnju. Trenutno smo na osmom mestu stranih investitora u Srbiji: tu su, za sada, Mišlen, Lafarž a nadamo se uskoro i Erbas”, rekao je Leluš.

Tanjug

objavljeno: 18/11/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.