Potpisan ugovor o isporuci novih 20 autobusa

Izvor: Studio B, 16.Mar.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o isporuci novih 20 autobusa

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o isporuci 20 solo niskopodnih autobusa u JKP GSP „Beograd"

Ugovor su potpisali direktor JKP GSP „Beograd" Željko Milković, direktor A.D. „Ikarbus" Aleksandar Vićentić i zastupnik lizing kuće „S-Leasing d.o.o." Bojan Vračević, a prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Gradonačelnik je rekao da je potpisivanje ugovora o nabavci još 20 autobusa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << će biti isporučeni u septembru i novembru, još jedan korak ka konsolidaciji GSP-a, kao i korak ka povećanju efikasnosti i kvaliteta javnog prevoza. Vrednost ove nabavke je 3,7 miliona evra, a finansira je GSP, Grad Beograd uz usluge lizing kuće „S-Leasing d.o.o.".

- Prošle godine smo nabavili 30 autobusa „ikarbus-mercedes", u junu očekujemo isporuku pet električnih autobusa, a dobili smo i 28 tramvaja i deset prikolica od grada Bazela. Do kraja godine imaćemo još dve nabavke, za deset solo autobusa i za 12 školskih autobusa, čime ćemo završiti jedan deo obnove voznog parka ovog saobraćajnog preduzeća. Svi ovi autobusi će imati bežični internet, brojače putnika, video-nadzor, klima-uređaje. Dakle, potpuno pratimo nove standarde koje smo definisali zajedno sa novom mrežom linija i promenjenom tarifnom politikom koja podrazumeva smanjenje cena prevoza u prigradskom saobraćaju 40 odsto - istakao je Mali i dodao da su to mere kojima se povećava kvalitet javnog prevoza, ali i GSP „stavlja na zdrave noge".

Prema njegovim rečima, sa GSP-om se radi i na smanjenju troškova, kao i poboljšanju efikasnosti i organizacije rada. Posvetili smo se najvećem gradskom preduzeću, koje zapošljava gotovo 6.000 ljudi, jer građanima Beograda moramo da obezbedimo kvalitetan i efikasan javni prevoz, naveo je gradonačelnik.

- Deset po deset autobusa i vrlo brzo ćemo biti blizu cilju da zamenimo vozni park u narednih četiri do pet godina. Na svakih nekoliko meseci ćemo nabavljati neka vozila kako bismo održali kontinuitet obnove voznog parka GSP-a - naglasio je Siniša Mali i zahvalio lizing kući koja je, kako je rekao, pronašla interes da finansira nabavku 20 autobusa, što je pokazatelj da se vraća poverenje finansijskih kuća u funkcionisanje grada Beograda. On je naveo da želi i da podstakne „Ikarbus" da nastavi sa dobrim radom, jer Beograd pomaže domaća preduzeća tako što od njih nabavlja vozila, a koja zahvaljujući tome zapošljavaju radnu snagu.

Željko Milković je zahvalio Gradskoj upravi, gradonačelniku i njegovom pomoćniku Borku Milosavljeviću, jer su prepoznali potrebu GSP-a za revitalizacijom voznog parka.

- Ovo je značajan dan za nas, kao i za stanovnike Beograda jer povećavamo kvalitet prevoza. Nadam se da ćemo ovim tempom nastaviti i ubuduće - naglasio je Milković.

Aleksandar Vićentić je zahvalio Gradu Beogradu što se i ovaj put odlučio za nabavku „Ikarbusovih" autobusa, jer na taj način ne pomažu samo to preduzeće već i domaće prizvođače koji za njih rade. Mi ćemo se truditi, dodao je, da to povrenje i opravdamo.

Novi niskopodni autobusi imaju karakteristike savremenih vozila gradskog tipa, motor „euro 5", automatski menjač, kapacitet 91 putnik, 32 sedeća mesta. Vozila su klimatizovana, imaju sistem za mobilni video-nadzor spoljašnjosti i unutrašnjosti, rampu za invalide, sistem za automatsko brojanje putnika, antivandal sedišta.Mali nezadovoljan naplatom Bus plusa, ali raskid ugovora nemoguć

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da nije najsrećniji zbog rešenja za naplatu gradskog prevoza, ali da bi prevremeni raskid ugovora sa firmom Apeks (Bus plus) gradsku kasu mnogo koštao.

 

Mali nezadovoljan naplatom Bus plusa, ali raskid ugovora nemoguć

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da nije najsrećniji zbog rešenja za naplatu gradskog prevoza, ali da bi prevremeni raskid ugovora sa firmom Apeks (Bus plus) gradsku kasu mnogo koštao.

Mali je, komentarišući predlog sindikata GSP-a da se raskine ugovor sa Apeksom, rekao da je ugovor sa tom firmom čvrst i da je više na strani te firme nego na strani grada.

"Nismo ga mi potpisivali, već neko drugi. Nama se stvara uslov da nakon prvih pet godina otkupimo taj ugovor, ali to bi nas kostalo pet do šest miliona evra, a možda čak i više", rekao je Mali novinarima u prostorijama GSP nakon potpisivanja ugovora o kupovini 20 novih autobusa.

On je dodao da podržava komentare sindikata, ali da bi više voleo da se maksimiziraju efekti iz dosadašnjeg ugovora, jer u ovom trenutku ništa ne može da se uradi.

 

Neće biti izmeštanja BAS dok se ne uradi nova stanica

Mali je izjavio da Beogradska autobuska stanica (BAS) neće biti izmeštena sa postojeće lokacije dok se ne izgradi nova autobuska stanica, a to je kraj 2018. godine.

Mali je naveo i da objavljivanje oglasa za firmu, koja bi sa Gradom upravljala novom stanicom, nikako ne znači gašenje BAS-a i Laste.

"Ne gasi se ni BAS ni Lasta. BAS je potencijalni operater za novu autobusku stanicu. Njima dajemo šansu da nastave sa radom, samo na novoj lokaciji", rekao je gradonačelnik novinarima u prostorijama GSP nakon potpisivanja ugovora o kupovini dvadeset novih autobusa.

On je precizirao da će grad finansirati izgradnju nove autobuske stanice, da se plan detaljne regulacije i svi projekti polako završavaju i da očekuje da će krajem ove godine ili na proleće krenuti izgradnja.

"Želimo da nađemo operatera koji će zajedno sa gradom da se bavi upravljanjem saobraćaja, jer mi nemamo ni ljude ni znanje da sami upravljamo stanicom", naglasio je Mali.

Gradonačelnik je pojasnio da Beogradska autobuska stanica neće biti izmeštena sa postojeće lokacije, dok se ne uradi nova stanica u Bloku 42, dok je sa Lastom dogovoreno da se njohova stanica izmesti u privremeni objekat koji će takođe biti na mestu nove stanice.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.