Poslovna vila u Dobračinoj umesto napuštene kuće

Izvor: Politika, 23.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovna vila u Dobračinoj umesto napuštene kuće

Posle gotovo dve decenije počela je gradnja nove vile na Dorćolu, vlasništvo Borisa Vukobrata, koja će zadržati autentični izgled iz 19. veka

Postavljanjem betonskih šipova 12 metara ispod zemlje juče je zvanično počela gradnja vile u Dobračinoj ulici broj 15. Posle skoro dve decenije ova „uspavana lepotica” trebalo bi, do kraja sledeće godine, da povrati autentičan izgled iz 1884. godine i ponovo ulepša ovaj deo Dorćola. Na istoj parceli tik uz zdanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema projektu arhitekte Milana Pališaškog, nići ćejoš jedan poslovni objekat sa staklenom fasadom.

Mirjana Prljević, koordinator projekta, kaže da će gradnja novog zdanja teći uz primenu svih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer je reč o objektu pod zaštitom.

– Sazidaćemo kuću identičnu nekadašnjoj. Imamo detaljnu plansku dokumentaciju starog zdanja i, srećom, uspeli smo da napravimo odlivke ukrasa sa fasade, delove stolarije, drvenog stepeništa, ograde – objašnjava Prljevićeva.

Na placu na uglu ulica Dobračine i Simine biće sagrađeno oko 3.000 kvadrata sa 25 parking mesta u garažama ispod zemlje. Pešaci će u vilu moći da uđu iz obe ulice, a automobili će iz Simine ulice do parkinga stizati autoliftom. Suteren i saloni u prizemlju, zbog visokih zidova, predviđeni su za organizovanje različitih skupova. Sprat je rezervisan za kancelarije i poslovne prostore dok će na vrhu staklenog zdanja biti dva luksuzna poslovna apartmana sa terasom.

Vlasnik i investitor Boris Vukobrat, biznismen iz Pariza, kuću je kupio još 1989. godine od kćerke advokata Milovanovića, poslednjeg vlasnika zdanja. Od tada pa sve donedavno život kuće bio je buran. Poznata je javnosti ne samo po tome što je vlasnik zatražio da zaštita bude skinuta već i kao prvi beogradski skvot, a potom i stecište narkomana i beskućnika. Kada su arhitekte i izvođači radova nedavno konačno kročili u vilu ostali su zapanjeni. Stanje koje su zatekli nije obećavalo.

– Od fekalija, špriceva, ostataka paljevine, starog nameštaja nije moglo da se prođe. Kuća je bila skroz oronula, godinama je prokišnjavala, prozori su ostali bez stakla. Poslednji požar uništio je unutrašnje drvene stepenice. Tavanice i zidovi su propadali, a prošlogodišnja vatrena stihijadokrajčila je krov – kaže Prljevićeva.

Ona veruje da će posle svih muka oko pribavljanja saglasnosti i dozvola za početak radova kuća krajem sledeće godine osvanuti kao raskošno zdanje.

– Prvi projekat revitalizacije urađen je 1990. godine. Zbog krize u zemlji deset narednih godina nije bilo pomaka. Novi idejni projekat uz nadogradnju poslovnog dela Pališaški je završio 2002. godine pod izmenjenim urbanističkim i novim uslovima zaštite. Poslednjih šest godina prikupljali smo dozvole za rekonstrukciju i nadogradnju – ističe Prljevićeva i dodaje da joj je posle svega jasno zašto mnogi strani investitori odustaju od gradnje u Beogradu.

Vila i plac nedavno su osveštani, a Vukobrat je dosad uložio oko milion evra, dok je vrednost projekta oko tri miliona.

D. Mučibabić

-----------------------------------------------

Beogradska „trnoružica”

Francuzi koji su krajem 19. veka gradili prvu železničku stanicu podigli su kuće bliznakinje za svoje službenike. Jedna od njih, u čijim salonima se tada okupljao ugledni svet, jeste beogradska „trnoružica”. Kuća je imala vrt i krasila ju je ograda od kovanog gvožđa, a spratove je povezivalo unutrašnje stepenište. Sobe su grejane kaminima i pećima iz Beča. Milan Milovanović, advokat, kupio jekuću 1900. godine od pukovnika Đorđa Markovića. Prema projektu Đure Bajalovića, 1927. godine Milanović je nadzidao sprat i tada je fasada vile sa elementima dekorativne plastike dobila novi izgled. Zdanje u Dobračinoj je nasledila kćerka advokata Milovanovića, a Vukobrat je od nje zgradu kupio pre 19 godina.Izgled vile, osim što je nagrizaozub vremena, nije se godinama menjao. Kada bude završeno, novo zdanje zadržaće autentičan oblik i izgled.

[objavljeno: 23/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.