Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle rebalansa budžeta tanja gradska kasa

Nova raspodela sredstava najveću korist donosi socijalno ugroženim porodicama. – Sednicu obeležio verbalni sukob na relaciji Đilas – Šarović

Rebalans koji su juče usvojili odbornici Skupštine grada ostavio je u gradskoj kasi 67.603.701.000 dinara, što je za 3.828.210.000 dinara ili 15,4 odsto manje nego što je početkom godine planirano. Manji priliv sredstava očekuje se zbog smanjenja prihoda od poreza na zarade, naknada za gradsko građevinsko zemljište i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izdavanje u zakup poslovnog prostora.

Novom raspodelom sredstava u gradskoj kasi predviđeni su prihodi od 50.801.687.000 dinara, što je 12.656.444.000 manje nego što je bilo predviđeno. Deficit će biti pokriven od 5,59 milijardi viška iz 2008. godine, a to su pare od privatizacije i inostranih kredita.

Duško Nikodijević, pomoćnik sekretara za finansije, tvrdi da manjak novca u kasi neće ugroziti ulaganja u kapitalne projekte i izdvajanja za socijalno ugrožene porodice.

– Novom raspodelom sredstava među retkima kojima su povećana sredstva je i socijalna zaštita. Imaće 911 miliona dinara više nego što je predviđeno prvim budžetom. Najviše novca otići će na pomoć penzionerima, porodiljama i trudnicama – kaže Nikodijević.

Kao razlog za smanjenje budžetskih sredstava, u izveštaju koji je juče usvojen navodi se da je došlo do smanjenja javnih prihoda, zakupa građevinskog zemljišta, izdavanja u zakup poslovnog prostora i prihoda na porez na zarade.

Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS-a, tvrdi da je zabrinjavajuće što se očekuje da budu umanjeni izvorni prihodi za više od tri milijarde dinara. On je zatražio da grad manje vodi računa o tajkunima, a više o građanima.

– Gradonačelnik Đilas je obećao da će podneti ostavku ukoliko iz republičkog u gradski budžet bude „otkinuto” nekoliko milijardi dinara. Rekao je da će ponovljeni izbori u dve opštine biti potvrda kako je grad radio u poslednjih nekoliko meseci – naglasio je Šarović.

Izlaganje predsednika beogradskih radikala gradonačelnik Đilas je nazvao tribinom, širenjem pamfleta i zakasnelom predizbornom kampanjom.

– Rekao sam da ću podneti ostavku ukoliko gradska kasa bude uskraćena za 7,4 milijarde dinara, a posle dogovora ta suma je mnogo manja. Krediti koje smo uzimali su povoljni, što možete da proverite. Od kada ste preuzeli rukovođenje gradskim odborom SRS-a rejting radikala je sve manji i nalazite se na ivici cenzusa – odgovorio je Đilas.

Najviše novca i ubuduće će imati opština Obrenovac u čiju kasu će se sliti 1.765.345.000 dinara, dok će sa nešto manje sredstava – 1.431.312.000 dinara raspolagati nadležni u Starom gradu. Sa najmanje sredstava u budžetu raspolagaće Barajevo – 348.061.000, Sopot sa 429.803.000 i Rakovica sa 510.484.000 dinara.

-----------------------------------------------------------

Stimulans investitora

Da bi ublažili efekte svetske ekonomske krize, odbornici Skupštine grada odlučili su da stimulišu potencijalne investitore. Ukoliko odjednom namire naknadu za uređenje građevinskog zemljišta platiće polovinu cene, umesto da popust, kao do sada, bude 30 odsto.

To je odlučeno da bi se motivisali biznismeni da ugovore i odmah plate naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, jer je od početka godine u gradsku kasu smanjen priliv sredstava po ovom osnovu.

D. S.

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.