Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle SMRDIBUBA, uskoro nam sledi najezda AZIJSKIH BUBAMARA

Posle najezde smrdibuba Beograđani bi trebalo polako da se spremaju za invaziju - bubamara! I to onih azijskih.

Od 2008. kada su se prvi put pojavile u Srbiji, ove bubamare, koje se od domaćih razlikuju po tome što nisu isključivo crvene boje i što imaju mnogo više tačkica, kao po pravilu se pojavljuju u većem broju od sredine oktobra, pa do kraja novembra. I to uglavnom kada usledi neki topliji period kao što je najavljeno u drugoj polovini ovog meseca.

- Ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrsta se u poslednjoj deceniji proširila iz Azije na Evropu i Ameriku, lako se prilagođavaju, pa su zato umnogome i istisnule naše, domaće bubamare - objašnjavaju stručnjaci i dodaju da nisu ni opasne, ni štetne.

Lane ih nije bilo u nekom ekstremno velikom broju za razliku od prave najezde 2014. godine kada su okupirale pojedina naselja poput Stepe Stepanović, Medaković, Miljakovac, Banovo brdo...

Verovali ili ne, ali širom sveta ima čak 5.200 vrsta bubamara, a samo u centralnom delu Starog kontinenta oko 80. I veoma su korisne jer se hrane biljnim štetočinama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

POVRATAK NAPASTI: Posle smrdibuba stiže nam NAJEZDA ovih insekata!

Izvor: Kurir, 12.Okt.2016

...Od 2008 kada su se prvi put pojavile u Srbiji, ove bubamare, koje se od domaćih razlikuju po tome što nisu isključivo crvene boje i što imaju mnogo više tačkica, kao po pravilu se pojavljuju u većem broju od sredine oktobra, pa do kraja novembra..I to uglavnom kada usledi neki topliji period...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.