Poreska inspekcija češlja mokre čvorove: Uz toalet ide i - fiskalni račun

Izvor: Blic, 18.Maj.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska inspekcija češlja mokre čvorove: Uz toalet ide i - fiskalni račun

Neka javna kupatila imaju fiskalne kase, dok privatnici na gradskim pijacama tvrde da oni nemaju takvu vrstu obaveze.

Crvena traka sa toaleta na Železničkoj stanici je odlepljena, obaveštenje da je objekat zatvoren - pocepano, ali mokri čvor juče i dalje nije radio. Tek kasno sinoć, vrata toaleta su konačno otvorena.

Poreska uprava je, podsećamo, privremeno zatvorila javni WC zbog neurednog izdavanja fiskalnog računa i nezakonitog angažovanja radnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Da, izgleda da ne radi, idem da potražim info-pult - konstatovao je turista iz Engleske.

U komšiluku, na Glavnoj autobuskoj stanici (BAS), slika je potpuno drugačija. Osim što su toaleti redovno održavani, za uslugu koja košta 50 dinara izdaje se i fiskalni račun.

Mnogi Beograđani, međutim, nisu imali pojma da i za ovu uslugu moraju da dobiju papir da je sve naplaćeno po zakonu. Posebno jer se na gradskim pijacama usluga naplaćuje 20 dinara, ali ovde nema ni kasa ni računa. I još na vratima toaleta stoji zaključak inspekcijske kontrole "da je zakupac, firma 'Ozon', oslobođen obaveze izdavanja fiskalnog računa jer se delatnost koju oni obavljaju vodi kao - usluga ostalog čišćenja".

U Poreskoj upravi pokušali smo da dobijemo objašnjenje zašto različiti kriterijumi važe za Železničku stanicu i pijace. Ipak, odgovore nismo dobili.

"PIJACE" IZDALE WC PRIVATNICIMA

"Gradske pijace" su praktično izdale svoje toalete.

- Oni su u nadležnosti privatne firme koja ih održava i naplaćuje usluge. Postoji ugovor o zakupu koji se obnavlja svake godine - kaže Marija Bošnjaković iz JKP "Gradske pijace".Beograd ima više od 20 javnih toaleta, ponajviše u centru grada, i u njima se usluga ne naplaćuje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.