Popularne splavove čeka selidba

Izvor: Politika, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popularne splavove čeka selidba

Planom nisu predviđena mesta za plovila kod Starog sajmišta, hotela "Jugoslavija", Sportskog centra "25. maj", na Zemunskoj keju i preko puta Savskog pristaništa

Realizacijom juče usvojenog Plana mesta za postavljanje plovnih objekata na delu obale i vodenog prostora prestonice biće uklonjeni popularni splavovi restorani kod Starog sajmišta, na Zemunskoj keju, kod hotela "Jugoslavija", Sportskog centra "Milan – Gale Muškatirović (bivši "25. maj") i preko puta Savskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pristaništa.
Prema rečima Ivana Anđelkovića, direktora Uprave za vode u Gradskom sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, javni konkurs za dodelu lokacija biće raspisan u roku od 60 dana od usvajanja plana.

– Na konkursu će moći da učestvuju svi splavovi sa plovidbenom dozvolom i potrebnom dokumentacijom, u koju spada i registracija objekta za obavljanje odgovarajuće delatnosti. Ipak, to ne znači da će svi dosadašnji vlasnici dobiti lokaciju. Od 170 restorana na vodi u Beogradu samo 20 ima dozvolu Kapetanije, dok će njihovi vlasnici moći da konkurišu za 246 lokacija. Sada postoji 39 marina, a predvideli smo za njih 46 lokacija, dok će sadašnjih 70 pristana morati da se svede na sedam za linijski i šest za poprečni prevoz putnika – kaže Anđelković i dodaje da komunalna preduzeća neće imati pravo da potpisuju ugovore s onima koji nemaju tu dozvolu. Prema njegovim rečima, plan za postavljanje plovnih objekata radiće se na svake četiri godine, a prednost na konkursu imaće vlasnici koji duže posluju na lokaciji za koju konkurišu. U precizno određenim zonama beogradske obale planirano je postavljanje pet tipova objekata – marine, pristani, restorani na vodi, sportski klubovi na vodi i rekreativni splavovi kućice.

Međutim, plan neće direktno uticati na brojne šlepove, čamce i brodove "parkirane" na najatraktivnijim delovima beogradske obale. Anđelković kaže da je ovaj problem u nadležnosti Republike i oni će ga rešavati. Pomenuti konkurs neće obuhvatiti pitanje statusa 1.200 rekreativnih splavova kućica, o kojima će ubuduće najverovatnije brinuti JP "Ada Ciganlija".

Ova gradska "metla" počistiće sa starog mesta, između ostalih, čuveni splav "Lukas", koji se nalazi preko puta Savskog pristaništa, ali, kako kaže Anđelković, za ovakvo određivanje zona postojali su bezuslovni zahtevi nadležnih institucija. Pomeranje splavova je posledica zahteva Sektora za rečni saobraćaj u Ministarstvu za kapitalne investicije, potom Vojske, opština, vodoprivrednih preduzeća, ali i pravila nametnutih planskom dokumentacijom, gradskom odlukom o plovnim objektima i propisima o zaštiti kulturnih spomenika.

Svi objekti koji budu postavljeni suprotno gradskoj odluci biće uklonjeni bez obzira na ekskluzivnost, a planom je određena i zona za odlaganje neregistrovanih, neispravnih i bespravno postavljenih plovnih objekata, koja se nalazi na desnoj obali Save od 18. do 20. kilometra i na Dunavu u rukavcu Tospašin kanal od 1.153. do 1.161. kilometra.

Ubuduće će svi objekti na vodi morati da budu udaljeni od reni bunara u prečniku od 120 metara, od od cevastih bunara u prečniku od 80, od vodozahvata 800 metara uzvodno i 50 metara nizvodno, od mosta 100 metara uzvodno i 50 metara nizvodno. Gradska plaža će od njih morati da bude udaljena najmanje 500 metara uzvodno i 200 nizvodno, dok će razmak između plovnih objekata iznositi od 10 do 15 metara. Obavezan će biti i priključak na infrastrukturnu mrežu, odnosno vodovod, kanalizaciju i elektroenergetsko napajanje, kao i postavljanje sistema za uklanjanje otpada i zaštite od požara.

Nenad Radičević
Jovan Vlašković


[objavljeno: 21.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.