Popravljaju, ali i zarađuju

Izvor: Press, 21.Okt.2010, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravljaju, ali i zarađuju

JP „Gradsko stambeno" planira da sanira zajedničke prostorije u zgradama, a zauzvrat zida stanove na ravnim krovovima. „Stambeno" će prilično da zaradi jer će popravku celog krova moći da otplati sa svega nekoliko nadzidanih kvadrata Beograđani koje godinama muči problem prokišnjavanja ili urušavanje dotrajalih fasada dobiće priliku da bez ulaganja novca, ali u zamenu za ravan krov srede stambene probleme. JP „Gradsko stambeno" planira >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da u okviru projekta „Krovovi Beograda" sanira zajedničke prostorije u zgradama, a stambene objekte koje zauzvrat nadogradi proda na tržištu po komercijalnim cenama!Iako direktor JP „Gradsko stambeno" Slobodan Miljković tvrdi da je to jedini način da pomognu stanarima i povrate uloženi novac, potpuno je jasno da će ova firma dobro i da zaradi.
Stanovi na licitaciji
Sanacija krova, na primer, košta oko 10.000 evra što će „Gradsko stambeno" moći da otplati sa svega pet kvadrata nadzidanih u centru grada! Miljković čvrsto obećava da će višak novca dobijen od prodaje stanova uložiti u druge zgrade.
- Novac koji uložimo u popravku krovova, fasada, liftova i svih zajedničkih prostorija ili instalacija vratićemo upravo prodajom stambenog prostora koji ćemo da nadogradimo na ravnom krovu zgrade. Kada je reč o kosim krovovima, zbog nemogućnosti nadogradnje uradićemo adaptaciju stambenih objekata. Jedini ograničavajući faktor jeste da budžet nije isti za sve. Iznos novca namenjen za sanaciju zavisi isključivo od lokacije, odnosno od komercijalne cene kvadrata. Ipak, svesni činjenice da nije ista cena kvadratnog metra na Vračaru i u Rakovici, u planu nam je da ostvareni suficit uložimo u delove grada gde su troškovi veći od novca koji možemo da povratimo prodajom stanova - objasnio je Miljković.
Kada je reč o prodaji stambenih objekata, prema njegovim rečima, ovo preduzeće planira da objavi konkurs u novinama sa početnom cenom, pa onaj ko ponudi najviše, dobiće željeni stan.
- Još ne postoji konačna odluka kako ćemo da ih prodajemo, ali ovo je moja trenutna ideja. Takođe, odlučili smo da ipak ne objavimo konkurs za prijavljivanje, jer je reč o gubljenju vremena. Jednostavno, znamo sve zgrade u našem sistemu i krenućemo od najugroženijih - istakao je Miljković.
Da je velikom broju zgrada neophodna sanacija svedoči podatak da se samo za proteklih mesec dana dva puta urušila fasada što je ugrozilo živote nekoliko Beograđana. Očajne zbog stanja zgrada u kojima žive i bez novca za sva neophodna sređivanja, pojedine skupštine stanara već su odlučile da učestvuju u ovom projektu.
Branislava Bogićević, predsednica skupštine stanara u ulici Kneginje Zorke 85, kaže da je to bio jedini način da sačuvaju domove od propadanja.
Sanacija krova 9.000 evra
- Zgrada je stara 40 godina. Mnogo toga je propalo. Samo krov prokišnjava već 10 godina. Krpimo ga, ali uzalud. Neophodna su velika ulaganja, ali novca nema. Prema računici JP „Gradsko stambeno" morali bismo da uložimo oko 9.000 evra. Bolje da mi njima ustupimo krov, a oni nama da saniraju sve što je neophodno - ispričala je Branislava.
Prema rečima Zorana Živkovića, autora projekta, za radove na fasadi koristiće se materijali koji štede energiju, pa će objekti imati tzv. energetske pasoše, odnosno ispunjavaće i nove zakonske propise u smislu energetske efikasnosti.
- Raspisaćemo tender za izvođače radova i potruditi se da izaberemo najbolje, ali i najjeftinije. Zvuči nemoguće, ali nije. Takođe, radićemo isključivo kvalitetnim materijalom, pa ne očekujemo zamerke stanara ili reklamacije na radove ni sada ni nakon 10 godina. Naravno, ne mogu sve zgrade da učestvuju u ovom projektu. Uslov je pre svega da se složi minimum 51 odsto stanara, zatim su bitni urbanistički pokazatelji, statička stabilnost objekta ali i okolnih objekata, geomehanika tla kao i, na kraju, kvalitetan izvođač radova - rekao je Živković.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.